Londonsvenskar ska övertyga britterna

Svensk EU-parlamentariker trappar upp arbetet

NYHETER

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) trappar upp arbetet för att få Storbritannien att stanna i EU.

Nu vänder han sig till svenskar i London - för att få dem att övertala sina brittiska vänner.

– De spelar en viktig roll, säger Federley.

I juni genomför Storbritannien folkomröstning om landet ska lämna EU eller inte. Utgången väntas få stor inverkan på Europasamarbetet och just nu pågår intensiva kampanjer för båda sidor.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kampanjar för att britterna ska stanna kvar i unionen. Just nu befinner han sig i London och träffar representanter för Liberaldemokraterna.

Känner många britter

Han vill även lansera nästa steg i sin egen kampanj: att få med sig Londonsvenskarna.

– Sett till antalet svenskar som bor i London är det en av våra större städer. Svenskar får inte rösta men de känner många britter, där spelar de en viktig roll, säger Federley.

Federley vill att svenskarna ska upplysa sina brittiska vänner vad det inneburit för dem att kunna studera eller jobba utan problem i Storbritannien, samt vikten av att ha tillgång till en socialförsäkring.

– Svenskar är inte där för att ta del av välfärdssystemen. Men alla kan bli sjuka och det är viktigt att britterna även får de exemplen och inte bara en anonym östeuropeisk massa som förs i den brittiska debatten i dag.

"Ut ur EU-sidan" leder

Ett brittiskt EU-utträde skulle enligt Federley få konsekvenser, inte minst för unionens gemensamma klimatarbete och samarbete kring terrorbekämpning.

– Sverige och Storbritannien har band som går väldigt lång tid tillbaka. Det är en viktig handelspartner men också en viktig politisk partner. Att de är kvar är även viktigt för svensk ekonomi och svensk rörlighet.

Enligt en undersökning utförd av opinionsinstitutet Orb som publicerades i fredags leder "ut ur EU-sidan" med 4 procentenheter, 52 mot 48 procent.