Polisen: ”Han sköts med ett stort antal skott”

Spaningsledaren utesluter inte en upptrappning av våldet efter nattens mord i Malmö

1 av 5
NYHETER

30-åringen hann aldrig kliva ur sin bil innan gärningsmännen öppnade eld.

När mannen anlände till Lindängen i natt möttes han av en skur av kulor.

– Enligt rättsläkaren träffades han av ett flertal skott över hela kroppen, säger kommissarie JB Cederholm på Malmöpolisen.

Det har inte skjutits på öppen gata i Malmö på nästan ett år men nu har det hänt igen. Det var vid halv två-tiden i natt som ett flertal personer ringde såväl SOS Alarm som polisen efter omfattande skottlossning.

Några sekunder senare, när krutröken lagt sig och gärningsmännen flytt platsen, står endast en svart Mercedes kvar. Vid bilen ligger en 30-årig man, skjuten till döds med ett flertal skott.

Flera gärningsmän jagas

När Aftonbladet når spaningsledare JB Cederholm har det gått omkring 16 timmar sedan mordet. Polisen arbetar utifrån flera teorier och försöker att räta ut de frågetecken som finns, bland annat kring brottsplatsen.

– Offret är 30 år. Han är välkänd av polisen och välkänd i den kriminella världen i Malmö sedan många år. Bilen han sitter i är en hyrbil. Varför han är på den platsen vet vi inte. Det är ingen naturlig plats för honom att vara på. Han bor inte på den sidan av stan och han brukar inte vistas där, säger JB Cederholm.

Polisen har, utifrån vittnesuppgifter, en klar uppfattning om hur mordet gått till.

– Han har suttit i bilen när han blivit skjuten. Så ser det ut tekniskt och så säger även vittnena. De har sett gärningsmännen men personen som är skjuten ser de aldrig utanför bilen.

Det handlar om ”flera gärningsmän” och det har avlossats ett stort antal skott, enligt spaningsledaren. Signalementen är i nuläget otydliga.

– Vi letar efter mer än en gärningsman, tyvärr är det ett vagt signalement. De är mörkt klädda, det är mörkt ute och de som sett dem har gjort det på långa avstånd, säger JB Cederholm.

”Stort antal hylsor”

Skyttarna försvinner från platsen i en bil efter mordet. De kör österut på Munkhättegatan och viker sedan av in mot stan. Vittnesuppgifterna om flyktbilen varierar.

– Det är väldigt, väldigt olika uppfattningar om vad det här var för bil. Säkert är det någon eller några som har helt rätt, Men vem, frågar sig spaningsledaren.

Timmarna efter mordet har polisen jobbat intensivt på platsen. Bilen är bärgad och ska genomgå en teknisk undersökning inne på polishuset. Man har hittat ett stort antal hylsor från skjutvapen på platsen. Man har också hört vittnen.

Finns risk för upptrappning

Enligt JB Cederholm startar nu det ”stora jobbet”.

– Vi kommer kalla ett stort antal personer till förhör. Vi kommer söka efter information på sociala medier och liknande. Vi har också möjlighet att undersöka datorer och telefoner som kan ge oss information. Det kommer även bedrivas spaning mot vissa grupperingar och vissa personer, säger han.

Fanns det någon hotbild mot 30-åringen?

– Jag vill inte gå in på det, men han har varit en central figur i den av media kallade M-falangen under många år, kanske allra närmast Masovic (M-falangens ledare, förf anm) själv. De har varit kamrater sedan de var små så man kan väl säga att det finns en risk att detta inte är en engångsföreteelse, utan att det kan trappas upp. Men det är spekulation från min sida, säger Cederholm.

Mordet i natt innebär att en tid av lugn i Malmö nu kanske är över.

– Det är 11 månader ganska exakt sedan vi hade ett liknande mord. Det var på Nobelvägen, vid Mariakyrkan, den 27 mars i fjol. Det är senaste gången någon blivit tagen av daga på detta viset. Om detta innebär någon förändring vet jag inte, säger JB Cederholm.

FAKTA

Falangerna i Malmö:

M-falangen

Ledare: Mirza Masovic, 33

Dömdes första gången som 18-åring. Har närmare 50 punkter i belastningsregistret. Dömd bland annat för vållande till annans död och misshandel.

Satt häktad för mordet på Mevlar Kupa, bror till ledaren för K-falangen, ett mord som anses vara en hämnd för mordet på brodern till Mirza Masovic.

K-falangen

Ledare: Valdet Kupa, 28

Bland annat avtjänat fängelsestraff för grovt vapenbrott. Förekommer under minst 16 avsnitt i brottsregistret, dömd till fängelse för bland annat misshandel och narkotikabrott.

Källa: Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM