Fatimas teckningar blev till pris

1 av 5
NYHETER

Aftonbladets Magnus Wennman har vunnit ännu ett pris för filmen om flyktingflickan.

– Det känns fint och jag är så stolt över den här filmen om Fatima, säger Magnus Wennman.

Aftonbladet fortsätter att vinna priser. Magnus Wennman och Jenny Svenberg Bunnel har vunnit pris för filmen ”Fatimas drawings”.

Vid internationellt ansedda tävlingen Picture of the year fick filmen om flyktingflickan Fatima ta emot priset ”Award of excellence” i kategorin ”Multimedia issue reporting story”.

– Det känns fint och jag är så stolt över den här filmen om Fatima. Målet med den här filmen var hela tiden att berätta om flykten ur ett barns perspektiv och genom fatimas tankar, minnen och teckningar så förstår man förhoppningsvis lite bättre vad många barn som flyr kriget går igenom, säger Magnus Wennman.

Ska visas upp – i amerikanska kongressen

Filmen kommer ur mångfaldigt prisade projektet och utställningen ”Där barnen sover”.

– Att projektet fortsätter att vinna priser beror på att det var en bra ide från början, det är extremt genomarbetad journalistik och tajmingen har stämt. Jag har aldrig tidigare varit med om ett sådant genomslag. Jag får fortfarande flera mejl och samtal i veckan om att visa projektet på olika platser. Utställningen är uppbokad på flera platser i Europa och USA under de kommande två åren.

I mitten av mars kommer ”Där barnen sover” att visas upp i den amerikanska kongressen.

Alla priser till trots - för Magnus Wennman är det alltid bildjournalistiken som kommer först.


– När bildjournalistiken är tillräckligt bra så behövs inga priser för att bevisa det och det här året var året då jag verkligen fick uppleva kraften av bildjournalistiken och hur mycket den kan påverka. Priser är bara en bonus, säger han.

Finalist i ansedd kategori

Aftonbladet var även finalist i den ansedda kategorin ”Documentary project of the year” för den digitala berättelsen ”Dödens kust”, berättelsen om livräddarna på Gula båtarna och människorna på flykt över havet mellan Turkiet och Grekland.

Bakom satsningen stod reportrarna Carina Bergfeldt, Kenan Habul, Erik Wiman  och fotograferna Andreas Bardell och Peter Wixström. Vinnare i kategorin blev National Geographic för digitalreportaget ”Climate change is here”.

ARTIKELN HANDLAR OM