Nordkorea uppges ha avfyrat projektiler

NYHETER

Enligt Sydkoreas försvarsdepartement har Nordkorea avfyrat flera ”projektiler”, bara timmar efter att FN:s säkerhetsråd infört ännu hårdare sanktioner mot landet. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bara timmar efter att FN:s säkerhetsråd enhälligt röstat igenom ännu tuffare sanktioner mot Pyonyang ska Nordkorea på torsdagen ha avfyrat flera kortdistansprojektiler. Det uppger Sydkoreas försvardepartement, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Moon Sang Gyun, talesperson vid försvardepartementet, ska de ha avfyrats från den östra kuststaden Wonsan. Det uppges handla om flera projektiler som landat i havet vid kusten.

– Nordkorea har avfyrat flera projektiler vid 10-tiden (klockan 02 natten till torsdag svensk tid) i östra havet och vi är i färd med att analysera situationen, säger en militärtjänsteman till amerikanska NBC News.

Vilken typ av projektiler det handlar om har ännu inte fastslagits. Det kan vara missiler, artilleri eller raketer, enligt Sydkoreas försvarsdepartement.

FN-beslutet att drastiskt skärpa sanktionerna är en reaktion på att Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov och en raketuppskjutning, 6 januari respektive 7 februari.

Förslaget om skärpta sanktioner som FN:s säkerhetsråd röstade om på onsdagen syftar till att strypa den nordkoreanska regimens finansiering av kärnvapen, skriver TT.

Sanktionerna är de hårdaste som säkerhetsrådet någonsin har utdelat mot landet. Bland annat handlar det om förbud för Nordkorea att exportera exempelvis kol, järn, järnmalm, titan och guld. För att komma åt Pyongyangs toppskikt förbjuds även export av lyxklockor, vatten- och snöskotrar, enligt nyhetsbyrån AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM