”Prinsen har söta öron”

Överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke beskriver prins Oscar Carl Olof

1 av 16
NYHETER

Sveriges nya prins heter Oscar Carl Olof och blir hertig av Skåne.

Tilltalsnamnet blir Oscar.

– Mörkt hår, väldigt fina drag. Söta öron, så beskrev överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke prinsen.

Det har varit ett hektiskt dygn för hovet och kungafamiljen.

Sverige har fått en ny prins och kungafamiljen en ny familjemedlem.

Vid en konselj på Kungliga slottet under torsdagsförmiddagen meddelade morfar, kungen, att barnet heter Oscar Carl Olof och blir hertig av Skåne.

Kungen har inte träffat Oscar

Kungen själv avslöjade att han är sjuk i influensa och att han inte träffat den nya prinsen än, men att han hoppas få se honom genom en dörrsrpinga.

Efter konseljen höll riksmarskalk Svante Lindqvist en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven, talman Urban Ahlin (S) och överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke.

De berättade att de tidigare kunnat ”inspektera” den nye prinsen.

Kvartetten var rörande överens om att det, som Ahlin uttryckte det, var en ”exceptionellt söt” pojke som kommit till världen.

Överhovmästarinnan försökte beskriva prinsens yttre attribut.

– Mörkt hår, väldigt fina drag. Söta öron, sa von Blixen-Finecke.

Storasyster, prinsessan Estelle var också med under besöket.

– Estelle var väldigt uppspelt och väldigt glad, sa Urban Ahlin och tillade det fanns ett visst mått av besvikelse hos prinsessan.

Orsaken?

Den nyfödde blundade och kunde därför inte titta på hennes teckningar

”Pappa Daniel och Estelle i kyrkan”

Efter konseljen och presskonferensen var det dags för kungafamiljen och andra inbjudna gäster att ta plats i Slottskyrkan för den kyrkliga ceremonin Te deum.

Överhovpredikant Johan Dalman och pastor Michael Bjerkhagen höll i gudstjänsten, där de bad för att prins Oscar ska få en barndom full av kärlek och trygghet. Kungen, drottning Silvia, prins Daniel och prinsessan Estelle var där tillsammans med prins Oscars mostrar och morbröder, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Farmor och farfar Ewa och Olle Westling kom in i kyrkan tillsammans med prins Daniels syster med make, Anna och Mikael Westling Söderström.

Alla såg glada och stolta ut, och stoltast av dem alla var så klart storasyster Estelle.

Slottskyrkans vokalensemble sjöng ”Tryggare kan ingen vara”, kompade av hovets egen trumpetare Olle Hermansen.

Efter Te deum samlades medlemmar ur kungafamiljen för att äta en privat lunch på slottet tillsammans.

FAKTA

Prinsens namn

Oscar:
Två kungar i familjen Bernadotte har haft samma tilltalsnamn som nya prinsen fast stavat annorlunda: Oskar I och Oskar II.
En av prinsessan Christinas söner heter Oscar.

Carl:

Två nära familjemedlemmar bär samma namn, nuvarande kungen och prinsens morfar Carl XVI Gustaf samt prinsens morbror Carl Philip.

Det finns även tidigare Bernadottekungar som hette så men de stavade med K: Karl XV och Karl XIV Johan.

Namnet Karl återfinns även bland tidigare svenska regenter utanför Bernadotteska ätten.

Karl XIII, Karl XII, Karl XI, Karl X Gustav, Karl IX och Karl Knutsson.

Prinsessan Désirées har en son som heter Carl.

Prinsessan Birgitta har en son som heter Carl Christian.

Olof:

Pappa Daniel heter Olof i mellannamn och farfar har Olle som tilltalsnamn.

Namnet Olof går att spåra till Olof Skötkonung som var regent drygt 995-1022.

Oscar Carl Olof:

Femton personer i Sverige har exakt samma namnkombination som den nyfödde prinsen. Namnet Oscar kommer enligt Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen, från ett diktverk skrivet på slutet av 1700-talet som heter Ossians sånger.

– Oscar var son till Ossian och namnet blev oerhört populärt efter att diktverket publicerats. Till och med Napoleon tyckte det var vackert, säger hon till TT.

Enligt henne kom namnet till Sverige med Oscar den förste, som föddes i Paris 1799 och sedan blev kung av Sverige 1844. Från början tros namnet vara från Irland.

– Namnet kan vara en sammansättning av två ord som betyder hjort och vän, säger Katharina Leibring.

Fakta: TT

Hovexperterna om namnvalet

Oscar Carl Olof.

Några av landets främsta hovexperter är överens om att det var ett bra namnval.

Jenny Alexandersson, hovexpert Aftonbladet.

– Det är fina, traditionella och kungliga namn som inte överraskar särskilt mycket. Vi har haft två kungar vid namn Oscar i Sverige och i dag är det ett ganska trendigt pojknamn. Dessutom hedrar Victoria och Daniel sina pappor med namnen Carl och Olof. Man gjorde på samma sätt när Estelle fick sina namn, hon heter ju Silvia och Ewa i andranamn, precis som sin mormor och farmor.

Varför tror du att kronprinsessparet valde dessa namn?

– Jag tror de ville ha ett namn som fungerar både hemma i Sverige och utomlands, det har dessutom en stark kunglig koppling. Och det kändes nog viktigt för både Victoria och Daniel att få ge barnet namn från farfar och morfar som står dem nära.

”Ligger mycket eftertanke bakom”

Herman Lindqvist, journalist och författare.

– Det är alldeles utmärkt, det är gamla kunganamn allihopa enda ner till Olof Skötkonung. Samtidigt är det modernt, Oscar är lysande.

– Kronprinsessparet har en viss skyldighet att välja namn som passar i den svenska kungalängden och det gör de här namnen mycket bra.

– Det ligger oerhört mycket eftertanke bakom valet av namn. De måste fundera kring om det fungerar internationellt, om en kung kan heta så här så det är nog många och långa resonemang.

”Kan vara en signal om att Victorias kusin blir fadder”

Roger Lundgren, chefredaktör Kungliga magasinet.

– Jag tycker att det är jättebra namn. Det är kungliga namn med stark svensk kunglig anknytning allihopa.

Vilket namn gillar du bäst?

– Oscar. Vi har haft två kungar som heter Oskar och vi har även haft en prins Oskar Bernadotte. Det är ett starkt namn i ätten Bernadotte som bär på mycket historia och dte var länge sedan någon döptes till det, det var Gustav V:s lillebror som bar namnet senast och han har varit död i många år.

– Man får se det som att Carl och Olof är från morfar och farfar. Men namnet Oscar skulle kunna signalera att Victorias kusin, Oscar Magnuson blir fadder. I kungliga sammanhang får barn ofta namn från sina gudföräldrar men det får vi se.