”Fått mejl från tidningar i hela världen”

1 av 2
NYHETER

Här är maskinen som på bara några dagar har blivit känd över hela världen. Martin Molins magiska ”Marble Machine” har setts knappt 6 miljoner gånger på Youtube.

– Jag har fått mejl från alla tidningar i hela världen jag någonsin har hört talats om, säger han till Aftonbladet.

Martin Molin i bandet Wintergatan vevar igång maskinen och plötsligt producerar kugghjulen och de 2 000 kulorna musikalisk magi. Bas, trummor och vibrafon i ett.

På bara några dagar har hans video lockat miljonpublik på Youtube.

– Jag har fått mejl från alla tidningar i hela världen jag någonsin har hört talats om. Då och då mejlar privatpersoner och skriver att ”det här har gjort världen lite vackrare”. De mejlen är de viktigaste, säger Martin Molin till Aftonbladet.

Tog 14 månader

Att bygga den avancerade maskinen var mycket krävande. Martin Molin arbetade med den varje dag i 14 månader. Ett tag var han nära att ge upp.

– Jag har varit orolig över att jag skulle vara ensam i min kärlek till den här maskinen, men då sa min filmare Hannes Knutsson som också är engagerad i projektet att ”Martin, det finns inte. Nu gör vi det här”. Vi låg på golvet och dammsög kulor i sex månader och sa till oss själva att inte ge upp.

Fenomenet med mekaniska musikmaskiner är egentligen inget nytt, utan liknande manicker har funnits i många olika former ända sedan 1800-talet. Men just Martins maskin verkar ha slagit an en sträng hos människor över hela världen.

– Jag tror det har att göra med att jag har sammanfogat många olika saker i en. Det är träslöjd, det är musik och det är den här barnsliga leken med kulor som åker runt. Och kugghjul. Kugghjul är alltid en hit, säger han.

Vill uppträda live

Nu hoppas han kunna uppträda med kulmaskinen live på en scen.

– Jag ser framför mig ett dj-aktigt liveset, publiken dansar, stor PA-anläggning och så sätter man bara på virveltrumman och så fortsätter det. Det har jag som en dröm.

ARTIKELN HANDLAR OM