Nordkoreas diktator beordrar kärnvapenberedskap

Kim Jong-Un: ”Måste vara redo att avfyra våra kärnvapenladdningar när som helst”

1 av 2
NYHETER

Nordkorea möter hårdare FN-sanktioner med kärnvapenskramling.

Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har i samband med en militärövning beordrat att kärnvapen ska kunna avfyras ”när som helst”, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har meddelat att landet har kärnvapenarsenal på standby. Det rapporterar flera internationella medier och hänvisar till den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un: ”Måste vara redo”

– Vi måste vara redo att avfyra våra kärnvapenladdningar när som helst, ska Kim Jong-Un ha sagt vid en militärövning enligt KCNA.

Han ska också ha uppgett att kärnvapenberedskapen ska förbättra landets militära position i relation till ”fiender som hotar statens överlevnad”, enligt Reuters.

Så sent som i går onsdag, bara timmar efter att FN:s säkerhetsråd enhälligt röstat igenom de hitintills hårdaste sanktionerna mot Pyongyang, ska Nordkorea ha avfyrat flera kortdistansprojektiler i havet utanför landets östkust. Detta enligt Sydkoreas försvardepartement.

Vilken typ av projektiler det rör sig om har ännu inte fastslagits. Enligt försvarsdepartementet kan det vara missiler eller artillerield.

Sydkorea välkomnar FN-sanktioner

De skärpta sanktionerna är resultatet av närmare två månaders förhandlingar mellan USA och Kina och är en direkt följd av kärnvapenprovet och den raketuppskjutning som Nordkorea genomförde 6 januari respektive 7 februari. Syftet är att stoppa finansieringen av kärnvapen och andra förbjudna program.

Vid en religiös sammankomst på torsdagen välkomnade Sydkoreas president Park Geun-Hye välkomnar FN-beslutet.

– Vi kommer att samarbeta med världen för att få den nordkoreanska regimen att överge sin hänsynslösa utveckling av kärnvapen och göra slut på tyranniet som undertrycker friheten och de mänskliga rättigheterna för våra bröder i norr, sade hon enligt TT.

Även EU har ställt sig bakom FN:s förstärkta sanktioner mot den nordkoreanska regimen. Enligt ett PM som Reuters har tagit del av kan unionen till och med tänka sig ytterligare åtgärder. Ryssland däremot, som likt Kina har närmare kopplingar till Nordkorea, har uppmanat till att förhandlingar med FN återupptas.

Den utfärdade resolutionen är den femte och senaste i raden av FN-sanktioner att slå emot Nordkorea sedan regimen provsprängde sitt första kärnvapen 2006.

ARTIKELN HANDLAR OM