Pensionärer får komma ut på cykeltur – utan att behöva trampa

1 av 3 | Foto: Cykling uden alder
Tack vare volontärer år äldre komma ut på cykeltur.
NYHETER

Projektet ”Cykling utan ålder” låter pensionärer på äldreboenden få uppleva känslan av ”vind i håret” genom att komma ut på cykelturer.

– Tanken är att man ska få uppleva någonting utanför hemmet, säger Jakob Hammarbäck, en av initiativtagarna, till Aftonbladet.

Foto: Privat
Jakob Hammarbäck är en av initiativtagarna till projektet.

Snart kommer pensionärer på olika äldreboenden runt om i Uppsala att kunna få komma ut på cykelutflykter – utan att själva behöva trampa.

Projektet, som går under namnet "Cykling utan ålder" är till en början en dansk idé som nu kommit till Sverige.

Jakob Hammarbäck är en av dem som står bakom initiativet.

– Allt började i Danmark med en kille som var cykelentusiast och som reagerade på att många äldre ofta tillbringar hela dagarna inomhus utan att få komma ut. Eftersom han själv tycker att det är så härligt att få komma ut och känna vinden i ansiktet så ville han ge pensionärerna samma chans. Så då började han bygga upp verksamheten, säger han till Aftonbladet.

Drar igång i maj

Konceptet fungerar som ett hyrsystem där pensionärerna själva kan bestämma när och var de vill åka, och så matchas det mot tillgängliga volontärer.

– Så kanske man cyklar iväg en timme eller så för att få uppleva någonting utanför hemmet.

I början av maj kommer Jakob att tillsammans med en grupp andra cykelentusiaster dra igång projektet i Uppsala. Själva cyklarna är trehjulingar med en bänk i fram med plats för två personer. Hittills är tre äldreboenden med.

– Cyklarna har elmotorer så att det går lättare att cykla, så att det inte ska vara så tungt för volontärerna.

FAKTA

Söker volontärer

Projektet är ett samarbete mellan Cykelfrämjandet, Röda korset, Studentvolontärerna i Uppsala och Uppsala Cykelförening och finansieras till största del av Uppsala kommun, landstinget och länsstyrelsen.

Just nu söker man efter fler volontärer som kan tänkas ställa upp och cykla med pesionärerna.