Polisen tvingas släppa personer - eller köra 200 mil

"Ett stort problem"

NYHETER

Polisen i Norrland tvingas släppa personer som ska in på förvar.

Alternativet är att köra fram och tillbaka till Gävle i 25 timmar.

– Det är ett stort problem. Vi får inte ihop det, säger Marcus Nilsson, chef på gränspolisen region nord.

Marcus Nilsson chef för gränspolisen norr

Personer som väntar på utvisning kan tas i förvar, till exempel för att utreda personens rätt att vara i Sverige eller personens identitet.

Migrationsverket ansvarar för förvaren och har lokaler på fem orter, Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle.

Norr om Gävle finns inga lokaler.

– Vi täcker 52 procent av Sveriges yta och rår inte över var Migrationsverket upphandlar sina anläggningsboenden, säger Marcus Nilsson, chef på gränspolisen region nord.

Ingen möjlighet att transportera

Som det är nu får polisen lägga mycket resurser på att köra människor från hela Norrland till Gävle. Från Kiruna, där Migrationsverket har många anläggningsboenden, är avståndet 100 mil. En sträcka som tar 12,5 timmar enkel väg.

– Ertappas någon i en spontankoll kan det innebära att de inte blir tagna i förvar. Vi har ingen möjlighet att transportera dem, säger Marcus Nilsson.

Så de släpps?

– Ja, det finns exempel på det.

Från mer närliggande platser genomför polisen transporterna. Men enligt Marcus Nilsson är det både väldigt kostsamt och resurskrävande.

Kostar jättemycket pengar

– Vakthavande befäl måste kanske dirigera om en vanlig ordningsbil som ska sätta sig och köra. Antingen måste den bli avlöst på vägen eller får de köra på övertid. Eftersom vi ofta ligger på en minimibemanning måste vi plocka in folk på övertid för att göra hela transporten och det kostar mycket.

Hur mycket då?

– Jag skulle vilja påstå att de här transporterna kostar oss jättemycket pengar. Men jag kan inte uttala mig om några summor.

Kan annan polisverksamhet bli lidande?`

– Det är svårt att säga. Det påverkar verksamheten, det är helt klart. Sedan är det svårt att spekulera i om det påverkar vår förmåga att lösa brott.

Ministern: Kommer behövas fler förvarsplatser

Marcus Nilsson uppskattar att polisen i Norrland förra året körde omkring 200 personer.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att det finns ett behov av fler förvarsplatser - men han kan inte uttala sig om var de ska ligga.

– Regeringen kommer att prioritera återvändandet i kommande budgetar. Både polisen och Migrationsverket kommer att få de resurser och verktyg som krävs för att hålla ordning och reda. Det kommer bland annat handla om fler förvarsplatser. Hur många och hur de kommer fördelas är för tidigt att säga.

ARTIKELN HANDLAR OM