Ny forskning knyter zika till fosterskador

Foto: AP
Det är aedes aegypti-myggan som sprider zikaviruset.
NYHETER

Zikavirusets spridning i världen kallas för internationellt nödläge av WHO.

Nu har ny forskning hittat ytterligare stöd för att viruset orsakar fosterskador.

– Det är en väldigt viktig pusselbit, säger Joseph Gleeson vid Howard Hughes Medical Institute.

Forskarna har misstänkt att mikrocefali är kopplat till zikaviruset men det har inte utförts tillräckliga studier för att slå fast det. Nu har dock nya experiment stärkt tesen.

Under fredagen presenterade en grupp forskare från Johns Hopkins University, Florida State University och Emory University resultaten av sina experiment på stamceller.

De visar att viruset påverkar hjärnans utveckling genom att den ger sig på cellerna som bildar hjärnbarken, skriver Washington Post.

– Det stärker tesen att zikaviruset är boven bakom mikrocefali, säger Joseph Gleeson vid Howard Hughes Medical Institute till tidningen.

Forskarna bakom studien poängterar att den inte bevisar sambandet men att det är ett steg närmare att reda ut kopplingen.

– Det vi påvisat är den första ledtråden, säger Hengli Tang, virolog vid Florida  State university.

FAKTA

Zika och mikrocefali

■ ■ Zikaviruset kopplas till fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos det drabbade barnet.

■ ■ Mikrocefali betyder litet huvud och orsakas av att hjärnans tillväxt störs redan under fosterlivet och de första levnadsåren. Att huvudet blir litet beror på att hjärnan inte växer som den ska.

■ ■ Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien.

Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset.

■ ■ De vanligaste symtomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symptom alls. Något vaccin mot viruset finns inte.

■ ■ Zikavirus finns i de flesta tropiska länder. Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien och det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien. Sedan 2015 sker en mer omfattande spridning i många länder i Syd- och Centralamerika samt Karibien. Fler länder i regionen kan väntas få utbrott.

Källa: Folkhälsomyndigheten