Ny vändning i OJ Simpson-fallet – en kniv har hittats

1 av 5
NYHETER

Polismannen jobbade på en filminspelning när han fick en kniv som hittats på OJ Simpsons gamla tomt.

Först nu har den lämnats över till utredarna.

Därför ska polisen utreda om den kan kopplas till morden på footballstjärnans exfru och hennes vän där mordvapnet aldrig hittades.

Den 13 juni hittade Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman brutalt mördade utanför hennes hem i Brentwood, Los Angeles. Fyra dagar senare greps NFL-stjärnan och Nakna pistolen-skådisen OJ Simpson, 68, som misstänkt för dubbelmordet efter en lång biljakt som direktsändes över hela världen.

Footballstjärnan nekade och sa sig vara ”100 procent oskyldig”.

Efter en lång rättsprocess som även den direktsändes över stora delar av världen friades OJ Simpson för morden. Bland annat till följd av en kontroversiell handskprövning.

”If it doesn't fit...”

I rätten krängde OJ Simpson på sig de skinnhandskar som hittades täckta i blod på mordplatsen och uppgav att de inte passade. Hans lag av toppadvokater ledda av Johnny Cochran arbetade in det numera klassiska mantrat ”If it doesn't fit, you must acquit”, ungefär ”om den inte passar måste ni frikänna”.

Och 3 oktober 1995, 474 dagar efter att han greps, frikändes OJ Simpson för morden.

En annan försvårande omständighet för åklagarna var att mordvapnet – en kniv – aldrig hittades.

Men i dag, mer än 20 år senare, meddelade Los Angeles-polisen att de utreder om en kniv som hittats på en tomt som tidigare tillhört football-stjärnan.

Under presskonferensen uppger polisen att de inte kommer att berätta när kniven hittades, bara att det skedde för en tid sedan i samband med arbeten på tomten i fråga.

Vad som är känt om kniven är att den hittades av en arbetare på tomten som lämnade över den till en trafikpolis som arbetade vid en filminspelning vid tomten, uppger Los Angeles Times.

Polismannen har dock inte överlämnat vapnet förrän den senaste månaden. Att han haft den i sin ägo under en okänd period uppdagades när han frågade en kollega om OJ-fallets officiella diarienummer för att gravera in i kniven.

Kan inte åtalas igen

Då tvingades han till sist överlämna den till mordutredarna.

Även om det går att bevisa att det är mordvapnet som nu dykt upp så är det i princip helt uteslutet att ställa OJ Simpson inför rätta igen. Oavsett vad den tekniska undersökningen av kniven leder till. Detta eftersom han inte kan åtalas för ett brott han redan friats för.

– Du kan inte bli åtalad igen, säger ex-åklagaren Dmitry Gorin till Los Angeles Times.

Han säger också att det är obegripligt att någon undanhållit vad som kan vara bevis.

– Det är mycket märkligt att det här händer nu, säger han.

OJ Simpson avtjänar för tillfället ett långt fängelsestraff, 2008 dömdes han till 33 års fängelse för kidnappning, misshandel, våld och grovt rån. Han har också tvingats betala ett mångmiljonbelopp i skadestånd till Ronald Goldmans familj efter att i en civilrättslig domstol dömts som ansvarig för hans död.

Fallet har också fått ny uppmärksamhet i samband med den nya tv-serien ”The People vs. O.J. Simpson”, en dramatisering av händelserna från 90-talets mitt.

ARTIKELN HANDLAR OM