Ica-chef stal 5,2 miljoner - åtalas

Foto: CAROLINA BYRMO
NYHETER

Ica-chefen svindlade över fem miljoner kronor från sin arbetsplats under fem år.

Till slut orkade hon inte hålla masken – och anmälde sig själv.

– Jag ville få slut på allt, har kvinnan sagt.

Ica-chefen i 40-årsåldern från Mellansverige hade ansvaret för avräkningen av dagskassor, kontanthantering och påfyllnad av bankomater med mera. Hon satt i ledningsgruppen och hade personalansvar för 70-talet anställda. Samtidigt förskingrade hon miljontals kronor.

Enligt åtalet berodde det på kvinnans hemförhållanden. Hon har uppgett i förhör att hennes man missbrukade narkotika och var beroende av heroin. De arbetade och tjänade bra, men pengarna räckte ändå inte till. Först försökte kvinnan att lösa det genom att ta flera lån. Samtidigt översteg räkningarna inkomsterna och hon började då förskingra pengar från sin arbetsgivare.

Ex-mannen hotade berätta

Enligt kvinnan ska mannens missbruk ha förvärrats. Då hon separerade från honom och träffade en ny man ska han ha börjat utpressa henne på pengar. Annars hotade han, enligt åtalet, med att berätta om de omfattande stölderna. Kvinnan ska då ha tvingats att betala för sin ex-makes levnadsomkostnader, han sjukskrevs på grund av sitt drogmissbruk.

Ica-chefen har berättat att hon stulit pengarna då hon beställt kontanter till butikens bankomat och manipulerat avstämningsrapporterna med Tipp-ex.

– Jag tog summor i storleksordningen 20 000-30 000 kronor då och då, när det var som värst tog jag från kassaskåpet varje vecka.

Litade på henne

Svindlerierna ska ha kunnat pågå under lång tid då företagsledningen litade på henne, har kvinnan uppgett.

– Ingen gick till bankomatkassaskåpet och räknade pengarna.

Till slut orkade inte kvinnan längre utan anmälde sig själv till polisen. Hon var djupt ångerfull och menade att hon svek många genom sitt handlande och ville få ett slut på det.

– Jag skulle kunna fortsätta utan att upptäckas men mår så dåligt av detta. Jag sover inte på nätterna.

Butikschefen besökte kontoret då ekonomiavdelningen reagerat på att det fanns så mycket kontanter i butiken, mer än vad som behövdes. Enligt åtalet ska det ändå inte ha hänt något efter besöket. Butikschefen menade att de behövde se över sitt försäkringsskydd, av säkerhetsskäl.

Kvinnan har erkänt brott och åtalas nu för grov stöld.

Lilian Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM