Trump backar om tortyr av terrorister

NYHETER

Han pekas ut som den mest vulgära presidentkandidaten någonsin.

Men i takt med sina framgångar har Donald Trump nu börjat försöka putsa till sin statsmannamässighet.

Nu backar han från löftet att tortera misstänkta terrorister och döda deras familjer.

– Jag kommer inte beordra militären att bryta mot lagen, säger han.

Foto: REUTERS
Donald Trump backar från löftet att tortera misstänkta terrorister och döda deras familjer.

Sent på fredagen, svensk tid, talade Marco Rubio i Topeka, Kansas, och han gick hårt åt Donald Trump under kampanjmötet.

– Donald Trump har kanske varit den mest vulgära, eller inte kanske, han har varit den mest vulgära person som någonsin aspirerat på att bli president om man ser till hur han skött sin kampanj, säger Rubio till CNN.

Putsar sin image

Men miljardären verkar ha inlett ett försök att putsa till sin image och göra sig mer presidentlik i takt med att han plockar hem stat efter stat under primärvalen. Under dagen har han gjort en uppmärksammad helomvändning i en fråga där han tidigare uttalat sig mycket passionerat. Då uttryckte han en önskan om ”hårdare tag” mot misstänkta terrorister och menade att tortyr var okej samt att han kunde tänka sig att även deras familjer ska dödas.

– Vi ska syssla med skendränkningar och vi borde gå längre än bara skendränkningar, sa han tidigare rapporterar bland annat AFP.

Nu intar han alltså en ny position och uppger att han kommer ta till alla tillgängliga lagliga metoder i sin kamp mot terrorism.

– Jag förstår att USA är bundna av lagar och överenskommelser och jag kommer inte beordra våra militära ledare eller andra tjänstemän att bryta mot dessa lagar, och jag kommer att söka deras råd i sådana frågor, säger han i ett uttalande enligt AFP.

”Ändrar mig”

Han har också mildrat sitt uttalande om att inga invandrare ska få uppehållstillstånd i landet. Nu uppger Trump att ”högutbildad arbetskraft ska få stanna”.

– Jag ändrar mig och mildrar min position eftersom vi behöver talangfulla människor i det här landet, säger han enligt The Hill.

Han utvecklade med att det finns många som har fått visum för att studera på USA bästa skolor och som sedan ”desperat vill stanna i landet”.

– Vi behöver välutbildade människor i det här landet. Därför måste vi absolut ha möjlighet att behålla sådan hjärnkapacitet USA, säger Trump.