Hjärnan bakom stor guldkupp gripen

1 av 3 | Foto: AP
Här är den enda guldtackan som beslagtagits efter rånet. Resten av guldet vet polisen inte var det har tagit vägen.
NYHETER

Med hjälp av spårsändare och fjärrutlöst pepparsprej kapade de tre rånarna guldtransporten på motorvägen i North Carolina.

De försvann sedan med guldtackor till ett värde av 40 miljoner kronor.

Nu uppger FBI att hjärnan bakom rånet har gripits, skriver AP.

FBI har famlat efter svar i utredningen om det spektakulära guldrånet som inträffade på motorvägen i Wilson county i den amerikanska delstaten North Carolina i mars förra året.

Men när 46-årige Adalberto Perez nyligen angavs av en vän tog fallet en ny vändning.

FBI grep Perez i sitt hem utanför Miami, Florida, tidigare i veckan. Enligt myndigheterna var Perez den som planerade rånet och även en av tre som utförde kuppen där rånarna kom över guldtackor till ett värde av 40 miljoner kronor.

Planen ska ha utarbetats under ett års tid och FBI avslöjar nu tillvägagångssättet.

Fjärrutlöst pepparsprej

Adalberto Perez misstänks ha satt en spårsändare på lastbilen som transporterade guldet. De tre rånarna kunde därför följa efter guldtransporten på avstånd utan risk att förarna skulle misstänka att de förföljdes.

Nästa steg var avgörande för att rånet skulle lyckas.

Polisen misstänker att Perez även hade utrustat förarhytten med pepparsprej som kunde fjärrutlösas. När lastbilen körde längs en ödslig sträcka på motorvägen utlöstes sprejen och förarna tvingades stanna till vid vägrenen.

De redan utslagna förarna – som sedan togs ut i skogen och bands fast – blev en enkel match för rånarna.

Lastbilen länsades snabbt på sin dyrbara last och rånarna kunde sedan lämna brottsplatsen med cirka 60 kilo guld i form av tackor.

Köpte bostäder och fordon

Enligt rättsdokument har Adalberto Perez berättat för vännen som angav honom att han hade sålt av sin andel från stölden, skriver AP. För pengarna ska han ha köpt tre bostäder, tre bilar och en båt.

Adalberto Perez kumpaner söks fortfarande av polis. För att få in fler uppgifter har polisen släppt fantombilder på de misstänkta och även en utfärdat en belöning för information som kan leda till ett gripande.

Utredningens spår pekade tidigt mot att en eller flera av gärningsmännen var hemmahörande i delstaten Florida. Den enda guldtackan som har tagits i beslag efter kuppen upptäcktes när en man i södra Florida försökte sälja den och trafikkonerna som användes vid rånet används bara vid vägarbeten i delstaten.

Mannen som försökte sälja guldtackan greps i fjol och dömdes till fängelse. Han misstänks inte ha varit delaktig i själva rånet.