Nu måste utmanarna ta chansen

1 av 4
NYHETER

NEW YORK. Det här kan vara lördagen när Donald Trumps och Hillary Clintons utmanare slår tillbaka och åtminstone skaffar sig lite mer självförtroende.

Bernie Sanders har chansen att vinna två av tre delstater och Ted Cruz bör om inte annat rada upp en serie solida andraplatser.

Det amerikanska valracet når en ny kulmen idag. 

Demokraterna har så kallade nomineringsmöten i Kansas och Nebraska samt primärval i Louisiana,  medan republikanerna håller nomineringsmöten i Kansas, Kentucky och Maine samt primärväl i Louisiana.

De amerikanska nyhetskanalerna, med CNN i spetsen, försöker sälja in begivenheten som ”Super Saturday”, men riktigt den digniteten har den inte.

Nytt momentum

Inget som händer idag påverkar Donald Trumps och Hillary Clintons ställning som frontrunners , därtill är deras övertag i antal vunna delegater alltför stort – och antalet som står på spel idag för få. Nästa gång det verkligen blir allvar är 15 mars, när megastater som Florida och Ohio håller de första winner-takes-it-all-valen.

Men psykologin och dynamiken kan ändå komma att skifta en smula.

Bernie Sanders ser till exempel ut att ha god chans att vinna i både Kansas och Nebraska,  samt i Maine i morgon – medan Clinton lär ta Louisiana enkelt; där är hennes försprång, främst tack vare stödet bland afroamerikanska väljare,  lika stort som i alla de  sydstater som gick till val i tisdags.

I  så fall får han ny energi och nytt momentum och kan motivera en fortsättning på kampanjen med ännu större emfas.

– Jag har ingen tanke på att ge upp, deklarerade han redan efter de ”Super Tuesday”-segrar han bärgade och det budskapet  kan alltså bli ännu lättare att trumma in efter dagens utslag.

Främste utmanare

På den republikanska sidan är det framförallt Texas-senatorn Ted Cruz som har anledning att hoppas på mer vind i seglen när kvällen summeras.

Trump är förmodligen oslagbar i Lousiana och hade enligt de senaste mätningarna ledningen även i Kansas, Kentucky och Maine. Men de mätningarna utfördes för ganska länge sedan och Cruz tros sedan dess ha knappat in på ”The Donald”, främst i Kansas – en stat inte helt olik Iowa, där han ju vann.

Därmed skulle, om inte annat,  Cruz position som Trumps främste – för att inte säga ende – utmanare cementeras och nya krav på att Marco Rubio, som går mot ett nytt tungt nederlag, måste avbryta sin kampanj inte vara helt ologiska.

De kraven kommer Florida-senatorn förstås inte hörsamma.

Han har siktet inställt på 15 mars.

Det är då allt avgörs.