Demonstration genom centrala Malmö

Foto: Patrick Persson
Demonstranter tågade på lördagskvällen i centrala Malmö. Slagord skanderades och flera bengaler tändes. Omkring 23-tiden var det hela över.
NYHETER

På lördagskvällen gick ett demonstrationståg genom Malmö under parollen ”Ta natten tillbaka”.

– Man skulle återta staden eller något i den stilen, säger Stephan Söderholm, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

Strax efter 21.30 tiden på lördagskvällen ska demonstrationen har startat från Möllevångstorget i centrala Malmö, för att sedan röra sig mot centrala delarna av staden.

Polispatruller befann sig på plats i anslutning till händelsen.

– Vi ansvarar för att upprätthålla säkerhet och ordning för alla inblandade. Vi har också dialogpolis på plats, sa Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral tidigare under kvällen till Sydsvenskan.

Flertalet bengaler tändes på vägen. En del demonstranter bar på svarta flaggor med ett kvinnotecken i guld och flera bengaler tändes under demonstrationen.

På Facebook beskrivs evenemanget som separatistiskt och arrangerat av Support your local feminist, Mangla, Syndikalistiska Ungdomsförbundet och Södra Klubben. Enligt Sydsvenskan genomfördes för två år sedan en demonstration under samma paroll, ”Ta natten tillbaka”. Efter att demonstrationen avslutats skadades fyra deltagare vid ett överfall på Kristianstadsgatan. Fyra personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti är misstänkta för mordförsök, skriver tidningen.

”Samma rörelse som för två år sedan knivattackerade våra kamrater efter en ta natten tillbaka-demonstration kommer nu och kallar sig våra beskyddare”, skriver arrangörerna på Facebook.

Kvällens demonstration var över vid 23-tiden på kvällen och ska ha gått lugnt till.

– Ärendet är avslutat från vårt håll, sa Stephan Söderholm till Aftonbladet vid 00-tiden.

Huruvida demonstrationen var tillståndsgiven kan han inte svara på.

ARTIKELN HANDLAR OM