Förgiftad debatt i Flint i natt

1 av 2 | Foto: REUTERS
Hillary Clinton.
NYHETER

NEW YORK. Som alla de tidigare debatterna är nattens demokratiska duell en nationell tilldragelse. Men den hålls i det förgiftade Flint och därför kommer den samtidigt att få osedvanligt lokal prägel.

– Den republikanske guvernören i Michigan verkar inte bry sig. Det hade han gjort om det var barnen i Detroits välbärgade förorter som fått bly i sig, har Clinton gång på gång påpekat för att visa att hon står på utsatta medborgares sida.

Som vanligt kommer Hillary Clinton och Bernie Sanders diskutera sjukvård, IS och Wall Street-bankernas inflytande i The Whiting Auditorium i Flint i natt   – och trots att Sanders efter lördagens valsegrar i Nebraska och Kansas tycktes skärpa tonen mot sin rival kommer de att göra det under betydligt mer fredliga och civiliserade former än sina republikanska kollegor; kandidaternas anatomi lär till exempel inte bli föremål för några ordväxlingar...

Samtidigt:

Valet av skådeplatsen för just den här debatten är mycket medvetet och syftar till att sätta fokus på den miljöskandal som enligt både Clinton och Sanders bottnar i att Michigans republikanska delstatsledning inte bryr sig om utsatta minoriteter.

Tog vatten från flod

Våren 2014 beslutade de lokala myndigheterna att, som besparingsåtgärd, byta system för dricksvatten och ta det från en flod i närheten istället för att, som tidigare, köpa det från Detroit.

Invånarna i den nergångna, härjade före detta industristaden började snabbt klaga över att vattnet var missfärgat och luktade illa och gjorde dem sjuka – men klagomålen föll för döva öron

Först när en framtvingad provtagning i höstas visade på skyhöga halter bly – mycket farligt redan i små kvantiteter, i synnerhet för barn – reagerade myndigheter och nu är hälsobaserat undantagstillstånd utfärdat. Lokalbefolkningen tvingas hämta allt vatten på särskilda utlämningsplatser.

Hillary Clinton har flera gånger pekat ut Michigans republikanske guvernör Rick Snyder som ytterst ansvarig för krisen.

– Han har agerat som att han inte bryr sig. Men var så säker om, om det var barnen i Detroits rika förorter som drabbats, då hade vi fått se på action.

Kräver avgång

Bernie Sanders har gått ännu längre och krävt Snyders avgång.

– En man som agerar så ansvarslöst ska inte ha någon makt, hette det nyligen i den debatt.

Likadant kommer det garanterat låta i natt.

De båda demokraterna vill genom den sortens attacker dels utmåla republikanska politiker som hjärtlösa girigbukar utan omtanke om fattiga, dels framställa sig själva som de svagas handlingskraftiga vapendragare

De drabbade i Flint säger sig i intervjuer som vevats på amerikanska nyhetskanaler inför nattens debatt strunta i polemiken.

De vill bara att någon presenterar en lösning på problemen.