Nordkorea hotar med kärnvapenattack mot Sydkorea och USA

1 av 3
NYHETER

Den nordkoreanska regimen med diktatorn Kim Jong-Un i spetsen hotar att attackera Sydkorea och USA med kärnvapen. Detta om länderna under måndagen genomför sina årliga gemensamma militära övningar, rapporterar flera internationella medier.

För mindre än en veckan sedan kom uppgifter om att Kim Joung-Un i samband med en militärövning beordrat att landet ska inta kärnvapenberedskap, och vara redo att avfyra ”när som helst”.

Nyhetsbyrån AFP beskriver det senaste utspelet som nu kom sent på söndagskvällen, svensk tid, som ett nordkoreanskt hot om ”en förebyggande kärnvapenattack”.

”Skoningslös död åt fienden”

”Armén och folket kommer att vidta militära förberedelser för en förebyggande attack så att de kan orsaka skoningslös död åt fienden”, sa Nordkoreas försvarskommission i ett uttalande skrivet på engelska, rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Sydkorea och USA planerar att på måndagen inleda sin hittills största gemensamma militära övning. Totalt kommer fler än 300 000 sydkoreaner och 15 000 personer ur den amerikanska armén att delta, uppger Yonhap. De två länderna genomför den militära övningen årligen, vilken går ut på att förbereda sig på om Nordkorea skulle attackera Sydkorea. Övningarna brukar följas av protester från den nordkoreanska regimen.

I hotelserna som nu framförts uppger den nordkoreanska försvarskommissionen enligt nyhetsbyrån att sydkoreanska mål är inom deras skjutavstånd samt att en kärnvapenattack mot USA innebär en attack mot amerikanska militärbaser i Asien- och Stillahavsområdet och mål på fastlandet.

Expert: Bör tas på allvar

Natten till förra torsdagen, den 3 mars, bara timmar efter att FN:s säkerhetsråd enhälligt röstat igenom de hittills hårdaste sanktionerna mot Nordkorea, uppgav Sydkoreas försvardepartement att landet avfyrat flera ”projektiler” i havet utanför den nordkoreanska östkusten. Vilken typ av projektiler det rörde sig om är ännu oklart.

– Detta är en reaktion mot sanktionerna. Ett utspel, helt enkelt, sa Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm, dagen efter till Aftonbladet och tillade:

– Nordkorea är de facto en kärnvapenmakt och med tanke på att vi vet så lite om deras intentioner bör man se allvarligt på utspelet.

Sydkoreanska försvardepartementet uppgav i samband med uppskjutningen att det kunde röra sig om såväl kortdistansrobotar som artilleri.

ARTIKELN HANDLAR OM