Lagerlokal står i lågor

1 av 5
NYHETER

En 250 kvadratmeter stor industrilokal i Upplands-Bro i nordvästra om Stockholm står i lågor.

Räddningstjänsten bekämpar branden sedan strax efter 03-tiden, natten till måndag.

– Vi håller på där för fullt. Det finns gasflaskor där inne och en risk för att det ska explodera, säger Ulf Tholén på räddningstjänsten.

Klockan 03.00 på söndagsnatten fick räddningstjänsten samtal från SOS Alarm om att en lagerlokal i Bro, Upplands-Bro, eldhärjas. Väl på plats möts de av en byggnad som står i lågor.

– Vi håller på där för fullt. Det är en industrilokal på 250 kvm som är helt övertänd. Det ska vara ett segelmakeri av något slag, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör Storstockholms räddningscentral.

Två polispatruller har även skickats till platsen.

Femton, sexton man arbetar med att bekämpa branden.

– Jag hörde hur en gasoltub sprängdes, säger ett vittne till Aftonbladet.

Kan ta hela kvällen

Vid 04-tiden har en del av byggnaden börjat rasa in, bland annat ska taket har rasat över byggnaden. På grund av en överhängande explosionsrisk går man försiktigt fram så att ingen riskerar skadas.

– Man vet att det finns gasflaskor på insidan, så vi håller oss just nu lite i skymundan och bedriver yttre släckningsarbete i och med att det finns risk för att de ska explodera.
Enligt räddningstjänsten rör det sig om svetsutrustning och gastuber i form av acetylenflaskor.

– Vi räknar med att det här kommer att ta hela dagen och kvällen eftersom det är explosionsrisk vill vi inte skicka vår personal alldeles för nära, säger Håkan Dalbäck, operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

”Ingen fara för allmänheten”

Branden uppges inte utgöra någon fara för allmänheten, men Håkan Dalbäck uppmanar de i området att inte passera avspärrningarna och att hålla sig borta i den mån det går. Man bör dessutom hålla sina fönster stängda.

– Det kommer påverka de som bor eller verkar i området. Man ska se till att hålla sig undan, om det är möjligt, och se till att inte andas in röken, säger han.

Inte heller polisen bedömer att det är någon större fara.

– Det ska inte vara någon fara för utomstående, säger Mats Almqvist, vakthavande befäl vid polisen region Syd.
Polisen kan i nuläget inte uttala sig om brandorsaken. Inte heller om man misstänker brott.

ARTIKELN HANDLAR OM