Afghanska tolkar får stanna i Sverige

Foto: Magnus Wennman
Lokala tolkar i Afghanistan har hjälpt svensk militär vid farliga uppdrag, ofta med risk för sina liv.
NYHETER

Tre afghanska tolkar som jobbat för den svenska militären i Afghanistan får uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsdomstolen river upp beslutet från Migrationsverket på grund av ”särskild anknytning” till Sverige, skriver Sydsvenskan.

Turerna har varit många kring de fyra afghanska tolkar som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd av Migrationsverket. Motiveringen till avslaget har varit att de inte kan söka asyl om de inte befinner sig i Sverige.

”Behöver komma i säkerhet”

Men nu kör Migrationsdomstolen över Migrationsverket och beviljar tre av tolkarna uppehållstillstånd på grund av ”särskild anknytning” till Sverige i enlighet med Europakonventionen, rapporterar Sydsvenskan.

Tolkarna har jobbat åt den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan. Flera av tolkarna som jobbat för den svenska militären har anklagat Sverige för att ha övergivit dem trots att de riskerat sina liv under uppdrag i staden Mazar-i-Sharif. Förhållandena har varit svåra när Natostyrkorna dragit sig tillbaka och talibanerna återvänt.

Nanda Holm grundare på Woxzia myndighetslots, en organisation som hjälper tolkarna med juridisk hjälp, säger att ytterligare ett 20-tal personer fortfarande väntar i ovisshet.

– Alla har jobbat åt svenska försvaret och de löper en risk eftersom de anses vara landsförrädare. De behöver komma i säkerhet, säger Nanda Holm.

”En samlad bedömning”

Att tre av tolkarna nu får uppehållstillstånd får anses som en seger för dem.

– En samlad bedömning av deras tjänstgöring för den svenska styrkan och vad de obestritt uppgett om sin situation gör att tre av tolkarna, under beaktande av Europakonventionen, bedöms ha särskild anknytning till Sverige, säger chefsrådman Fredrik Löndah till Sydsvenskan.

Den fjärde tolken nekas uppehållstillstånd eftersom det är oklart om han jobbat för ISAF-styrkan.

ARTIKELN HANDLAR OM