Man hittad i container på Arlanda

Foto: STEFAN MATTSSON
Mannen hittades i ett Boeing 787 Dreamliner-plan från Ethiopian Airlines.
NYHETER

En levande man har hittats i en container på ett flygplan på Arlanda.

Planet ska ha kommit från Etiopien.

– Han var gömd i en tryckutjämnad fraktcontainer, så det fanns syre där inne, säger Carina Skagerlind på polisen.

Personalen på Arlanda gjorde en märklig upptäckt under måndagen. Vid 11.30-tiden hittar de en man i 27-årsåldern gömd i en fraktcontainer på ett flygplan.

– Han var medtagen men vid liv, han mår lite bättre nu, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen.

Planet har enligt polisen kommit från Etiopien och mannen, som befann sig i containern, har nu sökt asyl i Sverige. Det var en tryckutjämnad fraktcontainer som han befann sig i och hade därför syre under den långa resan.

– Det var därför han överlevde, säger hon.

Gömde sig flera timmar

Flygplanet, som ägs av Ethiopian Airlines, har flygit från Etiopiens huvudstad Addis Abeba och landade på Arlanda klockan 09.35, enligt flygdata från Flightradar24.

Planet ska även ha mellanlandat i Wien, Österrike, vilket innebär att mannen befunnit sig i containern i dryga tio timmar.

Det är fortfarande oklart hur stort containerutrymmet han befann sig var.

Misstänker människosmuggling

Ärendet har nu lämnats till Migrationsverket och polisen har inlett en förundersökning om misstänkt människosmuggling.

– Det gör vi ju såklart när man upptäcker en människa på det här viset. Nu ska vi jobba med att samla material, underlag och prata med den här mannen om det här, säger Carina Skagerlind.

Det är enligt polisen ännu för tidigt för att veta varför han befunnit sig i containern, hur det har gått till och mer exakt vad som hänt. Man vet inte heller varför containern öppnades på flygplatsen.

I Augusti förra året inträffade en liknande incident på Arlanda. En man i 25-årsåldern hittades i planets lastutrymme i samband med att planet skulle lastas av. Även detta plan hade rest från Etiopiens huvudstad Addis Abeba.