Norrman köpte lägenhet – hittade gömd skatt i spisen

NYHETER

27-årige Vemund Thorkildsen köpte en lägenhet i området Majorstua i Oslo.

Under besiktningen gjorde han en fantastiskt upptäckt – i en skorsten låg 325 000 kronor.

– Jag tänkte att det var som i en dålig amerikansk film, säger han till VG.

Thorkildsen skänkte sedan hela beloppet till Cancerfonden.

Foto: HELGE MIKALSEN/VG
Vemund Thorkildsen.

Det var för några veckor sedan som den 27-årige fastighetsmäklaren Vemund Thorkildsen köpte en gammal lägenhet i stadsdelen Majorstua i Oslo. Han köpte bostaden av ett dödsbo som testamenterat hela bohaget till Cancerfonden. Thorkildsen var tvungen att betala en miljon över värderingen för att få lägenheten.

”Började kallsvettas”

När 27-åringen skulle besiktiga lägenheten tillsammans med tre kamrater gjorde han en makalös upptäckt.

– Vi inspekterade den öppna spisen och funderade på om vi skulle kunna flytta den. När vi lyfte på en stenplatta ovanpå spisen såg vi att det låg någonting i skorstenen, säger han till VG.

I röret låg flera kuvert, fyllda med kontanter – totalt 325 000 norska kronor.

– Jag började kallsvettas, och vi bara hoppade runt och skrek. Jag tänkte att det var som i en dålig amerikansk film, säger Vemund Thorkildsen.

Skänkte bort allt

Trots att han hade köpt lägenheten, tvekade han aldrig att lämna tillbaka pengarna. Han skänkte dem till Cancerfonden, precis som de forna ägarna gjort.

– När den första glädjen lagt sig insåg jag att var tvungen att lämna pengarna. Det var ett äldre par som hade bott i lägenheten under många år, och de hade testamenterat hela bohaget till Cancerfonden, säger han.

Vemund Thorkildsen säger att han under hela sin karriär som fastighetsmäklare aldrig har hört talas om något liknande. Att någon gömt pengar i spisen.

”Glada nyheter”

På Cancerfonden i Norge är man mycket imponerade över mäklarens beslut.

– Detta är verkligen glada nyheter. Jag är imponerad av upphittarens ärlighet. Han hade ju inte behövt berätta det för någon, säger Ole Aleksander Opdalshei, biträdande generalsekreterare för norska Cancerfonden, till VG

ARTIKELN HANDLAR OM