Löfvens hot: Kasta ut länderna ur Schengen

1 av 4
NYHETER

STRASBOURG. Stefan Löfven sätter hårdare press på EU-länder som inte samarbetar i flyktingfrågan.

Under sitt tal i Strasbourg öppnade han för att kasta ut dem ur Schengen.

– Vill man vara med i Schengensamarbetet då får man faktiskt ta sitt ansvar för ett gemensamt asylsystem, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven var i dag inbjuden av EU-parlamentets talman Martin Schulz för att tala i Strasbourg. Talet kretsade kring flyktingsituationen och Stefan Löfven betonade återigen vikten av samarbete för att lösa frågan.

De länder som vägrar samarbeta bör i framtiden kunna stängas ut från Schengensamarbetet, anser Löfven.

– Det finns ingen organisation där man får kliva in och säga: Jag tar bara de goda grejerna, de svåra får någon annan sköta om, säger Löfven till Aftonbladet efteråt.

– Vill man vara med i Schengensamarbetet då får man faktiskt ta sitt ansvar för ett gemensamt asylsystem.

Talmannen: Det blir väldigt svårt

EU-parlamentets talman Martin Schulz sa under en pressträff efter talet att han delar Stefan Löfvens syn på att solidariskt lösa flyktingsituationen. Däremot tror han inte att Löfvens hot är rimligt.

– Jag tror att det är väldigt svårt att på ett lagligt sätt exkludera länder från Schengen, säger han.

Stefan Löfven poängterade flera gånger under sitt tal att hela EU-samarbetet riskerar att utmynna i kaos om medlemsländerna inte kan komma överens.

Eftersom Dublinförordningen, som innebär att en flykting ska söka asyl i det första säkra land som han eller hon kommer till, inte längre fungerar vill han se ett nytt system.

– Sverige kommer att arbeta för ett nytt asylsystem i EU baserat på en rättvis fördelning, där asyl söks i EU, inte i ett enskilt land, sa han.

Höjer ett varnande finger

Ser du en risk att hela EU kollapsar?

– Nej, det ser jag inte framför mig. Men jag vill höja ett varnande finger för att om vi inte klarar detta så skadas EU, det är jag övertygad om.

Flera svenska och utländska parlamentariker hade innan talet anmält replik på Löfvens anförande. Talarna var splittrade i två läger: De som hyllade Sveriges humana flyktingpolitik och de som var djupt kritiska.

Stefan Löfven avslutade med att bjuda in till ett toppmöte i Sverige 2017, med syfte att stärka det han kallar det sociala Europa.

– Det är ett Europa där människor känner att de är i centrum, inte nödvändigtvis en marknad eller tekniska lösningar. Många är rädda för framtiden, ett sådant Europa är inget starkt Europa.

FAKTA

Schengen

De länder som ingår i Schengenområdet är: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Källa: EU-upplysningen

ARTIKELN HANDLAR OM