Avslöjat: IS-register med terrorister från över 50 länder

1 av 2
Ett av de läckta dokumenten med IS-jihadister.
NYHETER

Den brittiska tv-kanalen Sky News har fått ett stort register över misstänkta IS-terrorister.

De tusentals dokumenten innehåller 22 000 namn samt telefonnummer och familjekontakter till jihadisterna.

Medborgare från minst 51 länder finns med i den unika förteckningen.

Sky News kan nu avslöja ett material där 22 000 jihadister finns i en lång föteckning. Papperen tros komma från när de namngivna personerna ”tagit värvning” hos IS.

Några av personerna som förekommer i materialet är kända sedan tidigare.

Personer från flera länder

En av dem är 26-årige Abdel Bary från London som anslöt sig till terrorgruppen 2013. Bary betecknas som ”krigare” i dokumeten men är mer känd som hip-hopartist i Storbritannien. En annan person som finns med är Reyaad Khan från Cardiff. Han har tidigare figurerat i flera propagandafilmer från IS men har nu dödats i strider.

Enligt Sky News är dock de flesta av jihadisterna i materialet sedan tidigare okända personer. Det handlar om män från Storbritannien, norra Europa, USA, Kanada och från flera länder runt om i Mellanöstern.

”Martyrer”

Många av ”rekryterna” som finns med i dokumenten har, enligt Sky News, anslutit sig till terrorsekten via länder som Jemen, Sudan, Tunisien, Libyen, Pakistan och Afghanistan. De har i många fall stridit i Syrien och sedan återvänt till sina hemländer för att sedan åka tillbaks igen.

Ett av de många dokumenten som Sky News kommit över är märkt ”martyrer”.

Den innehåller uppgifter om personer villiga att utföra självmordsattacker.

Vissa av telefonnumren på listan är fortfarande aktiva och man misstänker att ett betydande antal av dem fortfarande använda av de namngivna jihadisterna.

Även tyska journalister på tv-kanalerna NDR och WDR samt från Süddeutscher Zeitung har fått tag i materialet och rapporterat om det.

Stals av avhoppare

Sky News uppger att man fick uppgifterna på ett USB-minne som stulits från chefen för IS interna säkerhetspolis. Han hade fått i uppdrag av kalifatet att skydda organisationens hemligheter.

Mannen som stal dokumenten var en före detta soldat från Fria syriska armén. En man som under en period själv tillhörde IS.

Enligt Sky News stal han materialet efter att ha blivit besviken och desillusionerad. Han uppgav att de lagar och regler ha trodde rådde inom IS nu helt har kollapsat. Därför hade han helt tappat tron på terrorsekten.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds