Barn trötta på föräldrarnas mobilsurfande

Foto: FOTO: monkeybusinessimages/ThinkStock
I en amerikansk undersökning berättade barn från 249 familjer att de ville att de vuxna ska följa sina egna regler när det kommer till smarta telefoner och andra skärmar.
NYHETER

Barnens vädjan till föräldrarna: Lägg bort luren vid matbordet.

En amerikansk undersökning visar att familjens yngsta önskar sig mer ögonkontakt och närvaro från de vuxna.

I undersökningen tillfrågades 249 familjer med barn mellan 10 och 17 år om reglerna när det kommer till teknologi hemma, skriver The Independent. Det var inte de vuxna som var mest skeptiska till skärmarna.

När forskarna frågade vilka regler barnen ville ge föräldrarna fick de många liknande svar. Barnen vill kunna prata med de vuxna – utan att konkurrera med mobilskärmarna.

Ett annat vanligt svar var att föräldrarna borde sluta lägga upp bilder på, och dela information om barn och unga utan deras medgivande. I undersökningen var dubbelt så många barn som vuxna oroade över att familjemedlemmar delar saker utan tillåtelse på sociala medier.

– Många av barnen sa att de tycker att inläggen pinsamma och att de känner sig frustrerade när föräldrarna fortsätter, säger forskarassistenten Sarita Schoenebeck till The Independent.

Barnen i undersökningen vill också att föräldrarna ska lyda sina egna regler – och till exempel lägga bort telefonerna vid matbordet.

Många uttryckte att de är oroliga eller rädda när vuxna sms:ar eller pillar med mobilen medan de kör bil.

Undersökningen är ett samarbete mellan University of Washington och University of Michigan.