Glömde slang i magen efter enkel operation

1 av 5 | Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto
En sex centimeter lång slang glömdes kvar i Lars Törnqvist mage efter en enkel operation.
NYHETER

Lars Törnqvist, 43, gjorde en enkel operation på Skaraborgs sjukhus.

Men en sex centimeter lång slang glömdes kvar i magen på honom – i flera år.

– Ibland har jag haft så ont att jag ville dö, säger han.

När Lars Törnqvist 2008 skulle genomföra en gastric bypass, den vanligaste fetmaoperationen i Sverige, på Skaraborgs sjukhus trodde han att operationen skulle förändra hans liv.

Det gjorde den – men inte till det bättre, tvärtom blev det en mardröm. Strax efter operationen började han plågas av extrema magsmärtor.

– Det kändes som magknip gånger tusen och när det var som värst kunde jag ligga i ett dygn med kramper och ha ont. Ibland har jag haft så ont att jag ville dö, säger Lars Törnqvist.

”En jävligt vass metallbit”

Det visade sig att sjukhuset vid operationen glömt kvar en sex centimeter lång plastslang i Lars Törnqvists mage. Och på slangen fanns även en liten metallbit.

Fem år senare, 2013, opererades han återigen för de extrema smärtorna i magen.

”Man såg då slangen till gastric bindningen, men jag vågar inte ta bort den eftersom den såg ut att gå in i levern”, skriver läkaren i journalen.

Alltså blir slangen kvar och Lars Törnqvist får smärtlindrande mediciner utskrivna.

– Men jag tror att han glömde kvar den. Det var inget problem att ta bort den sen, dessutom är det inte bara en slang utan det är en jävligt vass metallbit också som legat oskyddad, säger Lars Törnqvist.

– Det här är fruktansvärt.

Sjukhuset: Ingen kommentar

Ju längre tiden går, desto värre blir smärtan. Tidigare hade Lars Törnqvist ont då och då, nu blir det så allvarligt att han tvingas åka ambulans till sjukhuset flera gånger. ”Patienten har nu i flera år haft återkommande kraftiga smärtor nästan varje vecka”, står det i journalen.

Inte förrän den 20 februari 2016 tas beslutet om att operera ut slangen.

– När den väl är ute säger de att det mest största sannolikhet är slangen som har gjort så ont för mig.

Aftonbladet har varit kontakt med en tillförordnad chefläkare på Skaraborgs sjukhus. De bekräftar att man känner till fallet, men har ingen kommentar att ge.

Nu är slangen borttagen ur Lars Törnqvists mage, men den är fortfarande svårt infekterad och han har stora problem. Han har flera gånger varit i kontakt med patientsäkerhetsfunktionen på sjukhuset, men utan att uppleva att han fått någon hjälp.

– Jag hoppas verkligen att det är så att det är av slangen jag har haft ont. Det viktiga är att jag slipper ha ont, men samtidigt känns det hemskt att de misstrott mig i flera år och att de inte försöker rätta till det, säger Lars Törnqvist, som nu vänt sig till Patientskadenämnden.

ARTIKELN HANDLAR OM