Trumps möte inställt efter protester

1 av 3
NYHETER

Under fredagskvällen skulle republikanernas kontroversielle presidentaspirant Donald Trump ha hållit valmöte i Chicago.

Men efter att häftiga protester utbrutit vid lokalen ställdes mötet in av säkerhetsskäl. Minst två poliser skadades och fem personer greps.

I takt med att Donald Trumps valmöte vid University of Illinois i Chicago, Illinois, närmade sig ska stämningen i och utanför möteslokalen Chicago Pavilion ha blivit allt oroligare. Hundratals Trump-motståndare tog sig in på arenan där fredagskvällens tillställning skulle äga rum, och minst fem sektioner fylldes av demonstranter, rapporterar CNN.

Och innan Donald Trump ens hunnit ställa sig i talarstolen var allt över.

Bad folk lämna ”fredligt”

– Trump har just anlänt till Chicago och efter ett möte med polisen har han beslutat att skjuta upp mötet till en annan dag på grund av säkerheten av de tiotusentals som har samlats i och runt arenan kommer mötet att flyttas fram till ett annat datum. Tack så mycket för ert deltagande och snälla lämna fredligt, uppgav Trumps kampanj i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland demonstranterna fanns representanter för flera av USA:s minoritetsgrupper. Några bar “Black Lives Matter”-tröjor och stod och skanderade ”Låt honom stanna! Låt honom stanna!” när säkerhetspersonal avlägsnade en afroamerikansk man från byggnaden, uppger Politico.

På andra sidan arenan stod Trump-supportrar och skrek ”USA! USA!”, innan de gick över till ”Skäms på er! Skäms på er!”. En annan supporter konstaterade kort och gott att han var ”besviken” över att mötet ställts in.

En som tvärtemot började dansa av glädje efter tillkännagivandet var Maria Hernandez, 25.

– Jag protesterar för att jag är svart och mexikanska och jag är inte säker på var han vill deportera mig till, men jag ta itu med rasismen dagligen i Chicago och jag har fått nog, säger hon till CNN.

Tufft jobb för polisen

Efter beskedet ska bråket ha eskalerat ytterligare och slagsmål utbrutit mellan några av Trumps sympatisörer och motståndare inne på läktaren. En stort antal poliser uppges under kvällen ha arbetat för att få situationen under kontroll och återställa lugnet.

Två poliser blev skadade vid mötet, varav en fick en flaska slagen i huvudet. Fem personer greps men Chicagopolisens talesman Anthony Guglielmi uppgav för CNN att de flesta deltagarna betett sig civiliserat. Han tillade också att det inte var polisens beslut att skjuta upp evenemanget.

Enligt CNN har protester och motsättningar ökat i anslutning till Trumps möten. Under ett valmöte i Nevada dök medlemmar ur vit makt-gruppen Ku Klux Klan nyligen upp i långa kappor och huvudbonader. I förra veckan spårade ett annat väljarmöte i Virginia ur efter att demonstranter från medborgarrörelsen ”Black Lives Matter” tagit sig in på mötet. Nattens händelser i Chicago beskrivs dock som de mest omfattande oroligheterna som ägt rum i USA i samband med ett politiskt möte på decennium.

Kvällens valmöte var en del i en upptakt inför tisdag då fem delstater, däribland Illinois, kommer att rösta.