Nordkorea hotar med blixtkrig

Kim Jong Un.
NYHETER

Nordkorea hotar USA och Sydkorea med blixtkrig om de inte genast slutar med den enorma krigsövningen "Dubbla drakar" som just nu pågår.

Vedergällningen ska annars komma ”snabbt och resolut”, enligt diktaturens nyhetsbyrå KCNA.

Krigsövningen "Dubbla drakar" är en landstigningsövning som inkluderar nära 20 000 soldater. Det är den största militärövningen mellan USA och Sydkorea någonsin hittills – och den har inte gått Nordkorea obemärkt förbi.

Hotar med blixtkrig

Enligt diktaturen ska vedergällningen komma snabbt och resolut i form av en "insats för att befria hela Sydkorea inklusive Seoul", om inte krigsövningen avslutas, rapporterar den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreas myndigheter i Pyongyang har sagt att svaret på övningen kommer att ske genom ett ”ultra-precisions-blixtkrig”. Nordkorea menar att övningen handlar om att förflytta kärnvapen. Försvarsministeriet i Sydkorea varnar å sin sida Pyongyang för ytterligare provokationer, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Den nordkoreanska regimen har också tappat kontakten med en av sina ubåtar i samband med militärövningen, enligt källor till CNN. De uppger att ubåten troligen drabbats av något fel i samband med en övning.

Vännerna flyr

Nordkorea har numera få vänner kvar. Den stora grannen Kina har i samband med de senaste turerna kring misstänkta kärnvapentest och robotuppskjutningar allt mer distanserat sig från landet.

I veckan som gick uppmanade Kina tillsammans med Ryssland Nordkorea att genast återvända till förhandlingsbordet.

ARTIKELN HANDLAR OM