600 skadade i kemvapenattack av IS

1 av 5
NYHETER

Islamiska staten har genomfört två kemvapenattacker i Irak, uppger lokala myndigheter för AP.

En treårig flicka har dött.

Terrorsekten Islamiska staten har attackerat områden nära den irakiska staden Kirkuk med kemiska vapen, uppger nyhetbyrån AP.

Den lilla staden Taza utsattes tidigt på lördagen av raketbeskjutning. Ytterligare en attack inträffade för tre dagar sedan. Enligt myndigheter i området bar raketerna vid båda tillfällena kemiska komponenter.

600 personer har skadats i attackerna och en treårig flicka har dött. Flera hundra har också flytt från Taza på grund av attackerna.

– Kvinnor och barn är panikslagna. De ber den irakiska regeringen om hjälp, säger Adel Hussein som tillhör det lokala styret i Taza.

De skadade har fått infekterade brännskador och lider av andningssvårigheter samt uttorkning.

Styret över Kirkuk och omkringliggande områden beskrivs som omtvistat då både Irakiska Kurdistan och Iraks regering hävdar rätt styranderätt.

Klorin och senapsgas

Amerikanska specialstyrkor tillfångatog i februari den IS-ledare som ansvarat för utvecklingen av kemiska vapen, under ett tillslag i norra Irak, har både amerikanska och irakiska källor uppgett för internationella medier.

Enligt den USA-ledda koalitionen så har IS använt sig av kemiska vapen som innehåller klorin och senapsgas med låg verkansgrad.

– Det är ett verkligt hot. Inte ett allvarligt hot. Vi förlorar faktiskt inte allt för mycket sömn över det här, sa den amerikanska befälhavaren Steve Warren under gårdagen.

Leds av två experter

Koalitionen började att slå till mot mål kopplade till terrorsektens kemvapen för ungefär två månader sedan. Attackerna mot IS infrastruktur kring vapenframställningen kommer att fortsätta, uppger talespersoner för koalitionen.

Islamiska staten antas ha en speciell enhet vars uppdrag är att producera kemiska vapen. Den leds av två irakiska experter som jobbade med vapenprogram under Saddam Husseins regim, tillsammans med experter som anslutit till sekten från andra länder.

Det har tidigare bekräftats att IS använde senapsgas i en attack mot en syrisk stad i augusti 2015. Det finns obekräftade uppgifter om fler liknande händelser i både Syrien och Irak.

ARTIKELN HANDLAR OM