Stor sökinsats på Ålands hav efter försvunnen kvinna

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD
NYHETER

En ung kvinna föll överbord från en Finlandsfärja söder om Åland på lördagskvällen.

Ett flertal passagerarfärjor deltar i letandet.

– Vi håller på och söker som bäst med ett tiotal båtar och fartyg, säger Torbjörn Enroth, ledningscentralofficer på finländska sjöbevakningen.

Men efter drygt fyra timmars letande togs klockan 02.45 natten till söndag beslutet att avbryta sökandet.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet

En ung kvinna föll överbord från Viking Lines M/S Rosella sydväst om Mariehamn på Åland vid 21.30-tiden på lördagskvällen.

Flera passagerarfärjor från Viking Line och Silja Line deltog i sökandet, däribland M/S Mariella och M/S Silja Symphony.

– En kvinna har kommit över bord från en färja. Vi har ett flertal ytenheter i området som söker som bäst, säger Torbjörn Enroth på Västra Finlands sjöbevakningssektion i Åbo.

Dimma försvårar

Sjöbevakningen uppger att man var på plats strax efter händelsen. Samtidigt kallades övriga färjor i området till platsen för att bidra i räddningsarbetet med hjälp av de räddningsbåtar som finns ombord på färjorna.

Vid 23.30 uppgav Sjöbevakningen att ett tiotal båtar och fartyg deltog i letandet.

– Vädret är lugnt men det är dimma med en sikt på ungefär 100-150 meter. Det är komplicerande och gör att vi inte kan använda helikopter. Det är bara ytenheter som gäller, säger Torbjörn Enroth.

Begär hjälp från Sverige

Under lördagskvällen kallades också förstärkning in från Sverige för att delta i sökandet. Strax innan midnatt anlände en räddningskryssare från Sjöräddningssällskapet, som är stationerad i Räfsnäs i Norrtälje, till platsen. Också svensk sjöräddningshelikopter kallades till platsen senare under kvällen.

– Vi är på plats med en helikopter och båt från Sjöräddningsällskapet, säger Maria Boman, sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, vid midnatt.

Klockan 02.45 tog man beslutet att avbryta sökandet.

– Vi har avslutat räddningssökandet och frigjort alla enheter. Vi sökte i fyra fyra timmar men hittade ingen och tog beslutet att avbryta sökandet. Vattentemperaturen i området var bara 1 grad och enligt våra tabeller så är den maximala tiden en person kan överleva i vatten vid det gradantalet mindre än 40 minuter. Men vi letar självklart alltid längre än vad som beräknas, Timo Hiitera, sök- och räddningsledare vid Sjöräddningscentralen i Åbo.

Vet ni varför hon har fallit överbord?

– Nej, tyvärr. Vi har gett fallet vidare till polisen som får utreda, säger Timo Hiitera.

Den finska sjöräddningscentralen skriver i ett meddelande att kvinnan ska ha hoppat överbord.

Ålandspolisen arbetar nu vidare med ärendet.

ARTIKELN HANDLAR OM