Rysslands delfinstyrka växer – köper fem nya med supergaddar

1 av 3 | Foto: AP
NYHETER

Ryssland stal Ukrainas stridsdelfiner när Krim annekterades.

Nu växer deras djuriska undervattensförband.

Ryska försvaret har köpt fem flasknosdelfiner med perfekta tänder.

För några dagar sedan blev en annons från den ryska försvarsmakten omskriven. Militären efterlyste en säljare som kunde leverera fem flasknosdelfiner, tre honor och två hanar, med god ”motorisk förmåga, av medellängd och med perfekta tänder”, skriver Washington Post.

Annonsen som hann bli en nyhet innan den försvann gav ingen närmare information om vilka militära sysslor delfinerna skulle utföra.

Det framgår inte heller varför perfekta tänder var av sådan vikt.

Efterlysningen gav dock upphov till spekulationer om den ryska militären arbetar med att bygga upp en ”delfinstyrka” som den de hade under kalla krigets-dagar, då ska de ha använts som spioner, vid räddningsuppdrag och kanske till och med som lönnmördare, skriver Washington Post.

Enligt Reuters uppger en anonym militärkälla att inköpet av delfiner är ett sätt att föryngra det delfinförband som de stal från Ukraina i samband med annekteringen av Krim.

Flasknosdelfinerna, ett av världens smartaste djur, som då blev ryska beskrevs som den ukrainska marinans hemliga vapen som tränats vid ett utbildningscenter i Sevastopol för att upptäcka minor, plantera bomber på okända fartyg och attackera dykare med knivar och pistoler som fästs på deras huvuden.

BBC har tidigare rapporterat att ”kamikazedelfinerna” ska ha kunnat skilja mellan ryska- och ”fiende-ubåtar” på propellerljudet, enligt Washington Post.

Den som har delfiner som uppfyller kraven kan få cirka 200 000 kronor för de fem djuren av medelläng, med goda motoriska egenskaper och perfekta tänder.

ARTIKELN HANDLAR OM