Moderaterna störst bland kvinnorna i ny mätning

Foto: OLA AXMAN
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.
NYHETER

Anna Kinberg Batras Moderaterna är allra störst bland kvinnliga väljare. Och vore det val i dag skulle fler kvinnor rösta på Alliansen än på de rödgröna.

Det visar en ny Sifomätning som gjorts på uppdrag av SvD och GP.

Regeringen Löfven har sedan start tydligt deklarerat att den bedriver en feministisk politik. Men det tycks inte vara en garant för att säkra röster bland kvinnliga väljare.

I SvD/Sifos väljarbarometer för mars månad blir Moderaterna för tredje gången i år största parti, även om marginalerna minskar. Partiet landar på 26,9 procent medan Socialdemokraterna, som klättrar jämfört med tidigare lägstanoteringi januari, får 26,2 procent.

Moderaterna ”största kvinnopartiet”

För första gången sedan valet 2014 går M också om S bland kvinnor, skriver tidningen. Och bland de Moderata väljarna säger nu 29,2 procent kvinnor att de skulle rösta på partiet, mot 25,3 procent av männen. Vore det val i dag skulle 44 procent kvinnor rösta på Alliansen och 41 procent av de rödgröna, som traditionellt brukar vara större bland den kvinnliga delen av väljarkåren.

– Moderaterna är numera det största kvinnopartiet. Någonting inom partiet gör att M just nu attraherar kvinnliga väljare. Exakt vad är svårt att säga, men de kommer från soffan och i stort sett alla partier utom V och MP, säger Toivo Sjörén till SvD.

Socialdemokraterna är näst störst bland kvinnliga väljare med 24,6 procent. Men stödet krymper enligt Sifomätningen ju längre ner i åldrarna man kommer.

I övrigt ser opinionen relativt stabil ut, sett till mätningen. Resterande Allianspartier – Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – ligger fortsatt lågt omkring 2014 års valresultat. Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet landar i nivå med Sifos senaste mätningar. Likaså Sverigedemokraterna som ligger på 17 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM