Minst 16 döda i skjutningar på hotell i Elfenbenskusten

1 av 5
NYHETER

Maskerade gärningsmän med automatgevär har gått till attack mot tre hotell i Elfenbenskusten.

Minst 16 personer, varav 14 civila och två soldater, dödades i attacken uppger landets president Alssane Outtara för Reuters.

– De gick runt på stranden och sköt, säger vittnet Braman Kinda.

Myndigheterna uppger att ”sex terrorister har neutraliserats” och rapporteras al-Qaida ligga bakom dådet.

Minst fyra personer uppges stormat in på hotellet Hotel Etoile du Sud vid stranden i staden Grand Bassam i Elfenbenskusten.

Vittnen uppger att männen var maskerade och tungt beväpnade. De ska ha öppnat eld och skjutit mot hotellets gäster, uppger ett vittne för AFP.

– Vi var på stranden när vi hörde skottlossning och såg människor fly, då förstod vi att det skedde en attack, säger vittnet Braman Kinda till AFP.

Som också visar bilder för AFP där sju människor syns ligga döda på stranden.

Abbas El-Roz från Libanon bor på hotellet och berättar att minst en av gärningsmännen hade maskingevär och bombbälte.

Andra vittnen uppger att två maskerade gärningsmän skrek ”Allahu akbar” i samband med skottlossning.

Hotellet ska vara populärt bland utländska turister och enligt Reuters poliskällor ska minst fyra av de sexton döda vara européer. Bland ska finnas ett barn i femårsåldern, enligt den ivorianska regeringen, rapporterar CNN.

”Döda på stranden”

En AFP-fotograf uppger att han sett sju döda på stranden i anslutning till Hotel Etoile du Sud och ytterligare en död inne på hotellet.

Inledningsvis fanns uppgifter om att personer också har tagits gisslan, rapporterar flera internationella medier. De uppgifterna är obekräftade och en receptionist på hotellet vittnar om att det är oklart vad som hänt gärningsmännen.

– Vi vet inte var de kom i från och jag vet inte vart de tog vägen, säger receptionisten till AP.

Tungt beväpnad polis och militär finns nu samlade utanför hotellet. Samtidigt uppges invånare och boende på hotellet ha barrikaderat sig, skriver AFP.

30 svenskar i landet

Militären uppger att deras arbete på platsen är pågående vid 18-tiden, rapporterar Reuters. Samtidigt sprids bilder på hur människor får lämna hotellets strand med händerna i luften i en organiserad evakuering, uppger France 24.

En gärningsman ska ha dödats vid attacken, enligt AFP som citerar en anonym poliskälla. Ett vittne uppger att tre personer ska ha flytt till fots.

– Sökinsatsen pågår ännu, hotellet är säkrat, säger en poliskälla till AFP.

Landets regeringen uppger senare under söndagen att sex terrorister har slagit till mot tre hotell. De ska alla ha ”neutraliserats”, enligt AP.

Svenska UD har inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats vid dådet.

– Det finns ett 30-tal svenskar registrerade i landet, men det går så vitt jag vet inga charterresor dit från Sverige, säger Kent Öberg vid UD:s pressjour.

”Risk för terrorspridning”

Grand Bassam ligger omkring 40 kilometer öster om landets största stad Abidjan.

Aqim, al-Qaidas nordafrikanska gren, uppges sent på söndagskvällen ha tagit på sig hotellattackerna i Elfenbenskusten, rapporterar AP.

De senaste månaderna har ett flertal jihadistiska terrorattacker genomförts i grannländerna Mali och Burkina Faso, med dussintals dödsoffer som följd. Attackerna har gjort att många länder i västra Afrika stärkt sin säkerhet och experter har varnat för att terrordåden kan komma att sprida sig till Elfenbenskusten och Senegal.

ARTIKELN HANDLAR OM