Väljarnas protest mot Merkel

Succé för högerpopulistiskt parti

1 av 2 | Foto: AFP
Frauke Petry, partiledare för ”Alternativ för Tyskland”.
NYHETER

Högerpopulistiska Alternative für Deutschland (AfD) verkar som väntat ha gjort ett riktigt succéval.

I Sachsen-Anhalt har de fått nästan 23 procent av rösterna, enligt en avslutande vallokalsundersökning.

Valet ses av många som en protest mot Angela Merkel.

Vid 18 på kvällen stängde vallokalerna i söndagens delstatsval i Tyskland. Det har varit mycket högt valdeltagande i de tre delstaterna Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg och Sachsen-Anhalt, som tillsammans har 13 miljoner röstberättigade, uppger tv-kanalen ZDF.

Tog plats i alla delstater

Alternativ för Tyskland tog plats i samtliga delstater. Enligt vallokalsundersökningar från tv-kanalen ARD rapporteras partiet ha fått nästan 23 procent av rösterna i Sachsen-Anhalt, som ligger i forna Öststyskland.

– Vi måste bli hörda, vi är en demokratisk röst, sade Petry några minuter efter det preliminära valresultatet presenterats.

Hennes kommentar följde på ett jubel i AfD:s högkvarter i förbundslandet Sachsen-Anhalts huvudstad Magdeburg, rapporterar TT. Partiet har gått från noll procent till upp emot 23 procent i den forna östtyska delstaten.

Det är mycket högre än väntat, men trots detta blir CDU största parti i delstaten enligt vallokalsundersökning.

Sedan Frauke Petry tog över partiet i somras har AfD:s politik handlat allt mer om att kritisera Merkels flyktingspolitik. Partiledaren har tidigare sagt att hon tycker att polisen ska använda vapen för att stoppa flyktingar att korsa gränsen.

I Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg uppges partiet ha fått 11 respektive 13 procent av rösterna. Redan innan vallokalerna öppnade var AfD tippade att vinna stora framgångar.

Ses som protest mot Merkel

Söndagens val till delstatsparlamentet är de första sedan Tyskland började ta emot rekordmånga flyktingar. I torsdags publicerade tyska ARD siffror som visade att 61 procent av väljarna i Baden-Württemberg befarar tuffare situation på bostadsmarknaden, skriver SvD. 63 procent tror att kriminaliteten kommer att öka medan 52 procent av de svarande oroar sig för islams inflytande i Tyskland.

Tyska tidningen Bild kallade söndagens omröstning för ”en skräckens dag för förbundskansler Merkel” då AfD:s framgångar kan betraktas som en tydlig protest mot hennes politik.

På frågan om Angela Merkel nu bör ändra sin flyktingpolicy ger CDU:s vice ordförande Peter Tauber ett klart besked:
– Jag ser inte det behovet, sa Tauber enligt nyhetsbyrån AFP.

Merkels kristdemokratiska CDU väntas göra sitt sämsta valresultat på flera år.

ARTIKELN HANDLAR OM