Statsministern: Vi ska inte tillbaka till en ohållbar situation

Foto: SVT
Statsminister Stefan Löfven frågades ut av SVT:s Anna Hedenmo i kvällens Agenda.
NYHETER

Stefan Löfven pressades i SVT:s Agenda på frågan om att regeringen nu diskuterar flyktingsituationen på ett sätt som de tidigare kallat ”avhumaniserande”·

Statsministerns svar:

– Skillnaden i situation är så dramatisk.

Statsminister Stefan Löfven skulle i kvällens Agenda i SVT svara på frågor om regeringens flyktingpolitik. Under intervjun tryckte Löfven återigen på att alla länder i Europa måste ta sitt ansvar och menade att han höjt tonen mot de medlemsländer som inte gör det.

– Alla 28 måste ta ett ansvar, säger Stefan Löfven.

– Det finns ingen annan hållbar lösningen än att hela EU är med och tar ansvar. Det är också därför jag nu höjer tonen litegrann och säger att de som inte är beredda att göra någonting måste också ifrågasättas om man kan vara med i Schengensamarbetet. Jag vet ingen annan organisation där man kan gå in och säga att jag vill bara ta det lätta, det som är positiva , det bra och det som är svårt får ni andra göra.

”Mottagning som är hållbar”

Stefan Löfven sa också att flyktingmottagandet måste vara ansvarsfullt men att det inte finns någon vetenskap som säger hur många människor ett land kan ta mot.

– Mitt besked till svenska folket är, att vi ska inte tillbaka till den situation vi hade i fjol höst. Vi måste ha en mottagning som är hållbar och där välfärden fungerar för alla, säger Stefan Löfven i SVT.

I programmet pressas han på frågan om varför regeringen nu kan tala om ”att det räcker” och att ”gränsen är nådd” när Stefan Löfven själv tidigare sagt att ”volymdiskussioner” är avhumaniserande.

SVT: Pratade inte du om principer, hur man pratar om flyktingar. Har du nu själv ett avhumaniserande språk?

– Nej, jag menar att vi är väldigt noga med att när vi tar emot ska vi göra det på ett hållbart sätt. Vi står upp för asylrätten och asylrätten gäller inte bara i Sverige utan i hela EU. Här har vi det stora problemet att EU:s 28 medlemsländer hat inte tagit sitt ansvar, säger Stefan Löfven i Agenda.

– När vi tar emot ska vi göra det på ett sätt så att människor inte bara får ett tak över huvudet utan ett riktigt liv.

”Dramatisk skillnad”

SVT:s Anna Hedenmo ställer då frågan igen och säger att regeringen nu anammat en retorik som de tidigare starkt kritiserat.

– Men återigen, skillnaden i situation är ju så dramatisk.

SVT: Men jag trodde det här handlade om principer och vilka ord man får använda?

– Men det är nåt helt annat när vi har… 2015 kom det 163 000 människor till Sverige, det är dubbelt så många som Sverige någonsin något år har tagit mot. Då står jag upp för den svenska välfärden och jag gör det för både dem som kommer hit och de som redan bor här. Välfärden måste fungera och vårt budskap till svenska folket är att vi ska ha ett mottagande där välfärden fungerar för alla.

Statsministern säger Sveriges flyktingmottagande i år enligt Migrationsverkets prognos är mellan 70 000 och 140 000, men att den är uttalat osäker. Stefan Löfven vill på direkta frågor om vilket antal människor Sverige kan ta mot inte säga någon siffra.

– Vi ska inte tillbaka till en situation som är ohållbar, säger Löfven i Agenda.