Kvinna och nyfödd dog på BB

Centrallasarettet i Växjö.
NYHETER

En kvinna och hennes nyfödda barn dog på förlossningen i Växjö i helgen, skriver Smålandsposten.

Orsaken är ännu oklar och händelsen kommer att anmälas.

– Vi gör en händelseanalys för att få reda på vad som inträffat, säger Stefan Ahlrik, pressekreterare på landstinget, till Aftonbladet.

Det var under natten och morgonen till söndag som kvinnan och det lilla barnet avled, enligt Smålandsposten. Med hänsyn till anhöriga vill region Kronoberg inte gå ut med ytterligare detaljer om fallet.

– Vi har valt att inte gå ut med ålder av respekt för de anhöriga eftersom det ökar möjligheten att identifiera vilken person det är, säger Stefan Ahlrik.

Nu kommer man att intervjua medarbetarna som var med vid förlossningen och gå igenom journaler.

– Vi vet inte vad som har hänt än och det är därför vi kommer att göra en händelseanalys, säger Stefan Ahlrik.

Man stöttar familjen efter händelsen.

– Fokus ligger just nu på anhöriga och självklart även personalen, som också mår dåligt och är tagna av händelsen.

Endast sex fall på en nioårsperiod

Den regionala chefsläkaren sköter arbetet. Efter utredningen kommer man att göra en anmälan enligt lex Maria. Det är mycket ovanligt att något sådant här inträffar i Sverige.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det är extremt ovanligt att både mor och barn avlider samtidigt enligt de läkare jag har varit i kontakt med, säger Stefan Ahlrik.

Och Ellen Lundqvist, statistiker på Socialstyrelsen, håller med om att det är ovanligt.

– Det är totalt sex fall där modern avled under förlossningen, moderns dödsdatum är samma som barnets födelsedatum, och barnet antingen varit dödfött eller avlidit inom första sex dygnen år 2005-2014, säger hon och hänvisar till Medicinska födelseregistret och Dödsorsaksregistret.