Trump och Clinton - nattens segrare

1 av 19
NYHETER

Donald Trump har tagit ytterligare ett steg mot att bli presidentkandidat i höst.

Likaså Hillary Clinton som vann viktiga segrar mot sin demokratiske motståndare Bernie Sanders.

– Vår kampanj har fått fler röster än någon annan kandidat oavsett parti, säger Clinton efter vinsten i North Carolina.

Men ännu under onsdagsmorgonen är det inte helt avgjort i alla fem primärval.

USA har haft Super Tuesday och Super Saturday och Little Super Tuesday. Så igår kväll och inatt var det slutligen dags för det verkliga avgörandet:

Super Duper Tuesday.

Fem stater höll primärval: Florida, Ohio, Missouri, North Carolina och Illinois. För republikanernas del var det för första gången ”winner-takes-it-all”-konceptet, vilket innebär att den som vinner delstaten vinner samtliga delegater; 99 i Florida, 66 i Ohio och 52 i Missouri.

Trump tog hem viktiga delstater

Redan innan kvällen ens börjat såg den kontroversielle fastighetsmagnaten Donald Trump ut att kunna gå mot seger, sett till opinionsmätningarna. En vinst i alla tre viktiga delstater hade inneburit ”game over” för rivalerna, även om Texas-senatorn Ted Cruz vägrar gå med på det och försöker iscensätta en man-mot-man-duell i några veckor.

– Det är dags att vi avslutar det här och börjar fokusera på att slå Hillary Clinton i höst. Det blir lätt. Den amerikanska ekonomin kommer att sjunga igen och bara jag kan fixa det, har Trump upprepat under de senaste dagarnas valmöten.

Donald Trump tog också hem en riktig storseger i primärvalen i Florida, Illinois och North Carolina. Flankerad av sin yngre son Eric Trump tackade han i sitt segertal i Palm Springs sina vänner, sin familj och folk som hittills hjälp och stöttat honom och hans valkampanj.

– Att vinna med talen som vi gjort i Florida är fantastiskt, sa Trump.

I och med segern fick han också hemmasonen och senatorn Marco Rubio att vika sig och meddela att han nu hoppar av presidentvalsracet.

– Det var inte Guds plan att jag blir president 2016 – eller någonsin, sa han i sitt sista tal.

Däremot fick Donald Trump se sig besegrad av Ohio-guvenören John Kasich som vann ett mycket viktigt val i hemmadelstaten.

Clinton: ”Vi borde bryta barriärer”

I Demokraternas val var det ingen skillnad från tidigare, då de även under denna Super Tuesday delar som vanligt och fördelar delegaterna proportionerligt. Men det betydde inte att deras uppgörelser i natt var mindre intressanta.

Under tidig morgon svensk tid står det klart att Hillary Clinton vinner minst tre av nattens fem primärval och stärker sin ledning i kampen om Demokraternas presidentkandidatur. Hon har utropats till segrare i staterna Florida, North Carolina och Ohio.

– Vår nästa president måste sammanföra vårt land. Vi borde bryta ner barriärer, inte bygga murar, sa Clinton till anhängare under natten.

Vid 05.30 svensk tid stod det klart att Hillary Clinton vinner Illinios, och därmed minst fyra av nattens fem primärval och stärker sin ledning i kampen om Demokraternas presidentkanidatur.

Ännu på morgonen dröjer utgången av racen i missouri, där Clinton vid 06.50 hade en väldigt knapp ledning med 99 procent av rösterna räknade, men hon har redan utropat sig själv som vinnare på Twitter.

För Republikanernas del återstår också en sista nagelbitare i Missouri. Donald Trump och Ted Cruz utkämpar målfotokamp om segern. När 99 procent av rösterna är räknade leder Trump enligt preliminära siffor med 40,8 procent mot Texas-senatorns  40,6 procent, enligt CNN.

FAKTA

HELA PROGRAMMET

15 mars

Cecilia Benedelle och Henrik ­Torehammar lotsar dig genom kvällen.

21.30: Det här händer i kväll. Gäster: Mathias ­Sundin (L), riksdagsledamot och redaktör för amerikansk­politik.se och Afton­bladets Nivette Dawod direkt från Florida.

21.45: De republikanska kandidaterna. Gäster: Jakob Stenberg och Henrik ­Nygren, journalister som ­driver podden ­”Kongressen”.

22.00 De demokratiska kandidaterna.

22.15: Så ska USA styras efter valet. Debatt mellan KDU:s Sara Skyttedal och SSU:s Jesper Lindholm

22.30: Valet i populär­kulturen. ­Gäster: Olivia Svenson och pr- och varumärkesexperter Jackie ­Kothbauer.

22.45: Pr-kampen: Så ­jobbar kandi­daterna för att vinna väljare.

23.00: Smutsigaste rajset någonsin. Gäster: John ­Mirich, svensk-amerikansk borgmästare i Beverly Hills och Daniel Mathisen ledarskribent på Dagens Arena.

23.15: Våldsspiralen och känslorna kring Trump och Clinton. Gäster: ­Linnea Sandström Lange, driver bloggen Strategi & Stubbar och har jobbat med politik i Chicago och Aftonbladets Nivette ­Dawod på plats i Florida.

23.30: Så blir USA efter valet

Gäster: Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör på plats i Washington och Linnea Sandström Lange

23.45 Nyhetsuppdatering

00.00 Live-stream från CNN och AP.

16 mars

Maria Bjaring och Henrik Torehammar ­analyserar nattens resultat tillsammans med flera ­spännande gäster.

05:00 Mathias Sundin, riksdagsledamot (L) och ­redaktör amerikanskpolitik.se och Daniel Mathisen, demokrat, ­ledarskibent Dagens Arena

05:15 Karin Pettersson rapporterar ­direkt från Washington och Nivette ­Dawod direkt från Florida.

05:30 Mona Sahlin, ­Nationella ­samordnaren mot våldsbejakande ­extremism

06:00 Alex Lange, USA-kännare

06:15 Linnea Hincks, kampanjar för ­Hillary Clinton

06:30 Erin Winslow, Fil kand i historia och etnologi och mer än 30 års praktisk erfarenhet av politisk aktivism

07:00 Analys av nattens tal och utspel. Gäst: Karl Ekeman, retorikexpert

07:15 Analys av resultatet. Gäst: ­Linnea Swedenmark, ledarskribent

07:30 Lovisa Frost, Journalist på Talk Radio News i Washington DC. Har insyn i amerikansk politik och Vita Huset.

07:45 Nyhetsupp­datering

08:00 Göran Greider och Johan Ingerö analyserar nattens resultat

08:15 Nyhetsuppdatering