Gula båtarna hedrades för ”Årets idé”

1 av 3
NYHETER

Schibsteds kampanj "Gula båtarna", som räddar liv i Medelhavet, fick hedersomnämnande för sin idé i tävlingen Årets dagstidning.

– Jag är stolt och glad. För oss är det viktigt med den här typen av erkännande, speciellt nu när vi snabbt behöver få in mer pengar för att kunna fortsätta rädda liv, säger Magnus Ringman, projektledare för Gula båtarna.

Sedan den 28 oktober, när Schibsteds två räddningsbåtar satte igång sitt arbete har Gula båtarna räddat 1 741 liv.

– Det är människor som vi bokstavligen har dragit upp ur vattnet och som vi gör skillnad för, säger Magnus Ringman.

På Tisdagskvällen, på den stora galan Årets dagstidning, som arrangeras av Tidningsutgivarna, TU, och branschtidningen Dagens Media, fick Gula båtarna ett hedersomnämnande i kategorin "Årets idé".

”Respekt bortom tävlingar”

Juryns motivering löd:

"Till Schibsted och Gula båtarna:

Det ni gör är något mer än en idé.

Ni räddar liv och gör skillnad.

Det är respekt bortom tävlingar".

– Det är naturligtvis väldigt roligt att få ett sådant erkännade, säger Magnus Ringman.

Gula båtarna är ett helt humanitärt projekt tillsammans med Sjöräddningssällskapet, som bemannar båtarna med frivilliga sjöräddare från hela Sverige som turas om att åka ned och rädda liv.

Hittills har det kommit in 7,4 miljoner kronor till projektet, men att driva båtarna kostar cirka 1,5 miljoner per månad.

– Vi tänker fortsätta så länge det behövs, säger Magnus Ringman.

– Men då är det viktigt att vi får in mer pengar så att vi kan stanna kvar och det behöver vi få in snabbt. Jag är mycket bekymrad över det just nu. Det är bråttom att vi får in mer pengar nu.

”Väldigt många barn”

– Tvärtemot vad många andra medier rapporterar så har flyktingströmmen inte minskat. Den är konstant och mycket högre än den var vid den här tiden förra året.

– Och vi att av de som kommer nu är 60 procent kvinnor och barn. Det är väldigt många barn.

Den yttersta målsättningen för projektet är att överföra kunskapen till grekerna och få dem att själva driva den här typen av projekt.

– Men vi ser nu att våra båtar är väldigt lämpade för miljön där nere, som påminner väldigt mycket om vår svenska skärgård, säger Magnus Ringman.

– Det här är vårt lilla, lilla bidrag, men helt avgörande för de människor som hamnar i vattnet.

ARTIKELN HANDLAR OM