Pontus blev pappa – som 14-åring

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Fanny och Pontus tillsammans med sin dotter Melanie.
NYHETER

Pontus Rosenberg var bara 14 år gammal när han fick sitt första barn, rapporterade dokumentärprogrammet Tendens i P1.

– Jag kunde knappt ta in det, men vi kände direkt att vi ville behålla barnet, säger han till Aftonbladet.

Det var för snart två år sedan som den då 14-årige Pontus Rosenberg fick ett samtal från sin flickvän Fanny, 16:

"Jag har tagit ett test, jag är gravid med ditt barn", sa hon till en mycket ställd Pontus.

– Jag kunde knappt ta in det, men vi kände direkt att vi ville behålla barnet. Visst var man chockad och visste inte hur det skulle bli med skolan, men det kändes som ett självklart beslut, säger Pontus Rosenberg till Aftonbladet.

”Föräldrarna var jättechockade”

Han säger att det till en början inte var helt lätt att få hans och Fannys föräldrar att förstå beslutet de tagit.

– I början var föräldrarna jättechockade och väldigt sura. De gjorde allt för att få oss att ändra beslutet. Men när de insåg att vi inte skulle göra det, började de leva med det. Och i dag är de jätteglada, säger Pontus.

Pendlar för att vara med familjen

Pontus bor i Bollnäs på veckodagarna och går i skolan där – men varje helg och alla lov åker han de 30 milen ned till Stockholm för att få vara med sin nya familj.

– När jag är hemma i Bollnäs lever jag lite mer ett vanligt liv, som 15-åringar gör. Spelar tv-spel och så. Men när jag är med barnet är det stor skillnad. Då är man plötsligt pappa.

När det var dags för Fanny att föda fick han ta sig i ilfart till Stockholm, hela tiden rädd att han skulle missa förlossningen. Han hann, men berättar att det var omtumlande.

– Jag var lite rädd under förlossningen. Jag höll i Fannys hand men tittade bort hela tiden. Hon hade så ont. Men när Melanie kom kände jag bara… glädje. Det var inget annat. Trots att man är så ung är det bara lycka att få bli pappa, säger han.

”Aldrig leva som en vanlig ungdom”

I dag är Melanie snart elva månader gammal och den lilla familjen är lycklig. De har dessutom haft turen att ha fått bra stöd från sina föräldrar – något de är väldigt tacksamma över.

– Jag tycker kanske inte att man som 14-åring ska sitta där och bara: ”ja, ska vi få barn?”.

Pontus säger att han är väl medveten om de uppoffringar han behövt göra.

– Jag kanske aldrig kommer få leva som en vanlig ungdom igen, men det är värt det. Kärleken till ens barn går inte att beskriva. Hon betyder allt för mig.

Hur känns det att vara Sverige yngsta pappa?

– Det känns coolt att vara ensam i Sverige med någonting. Det kommer så klart ändras i framtiden, men lite roligt är det.

Nathalie Mark

ARTIKELN HANDLAR OM