Amorteringskrav klubbas trots kritik

1 av 2
NYHETER

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om en ny utformning av amorteringskravet på bolån, som väntas klubbas igenom i morgon torsdag.

– Ja, vi kommer att införa ett amorteringskrav, säger Per Bolund (MP), finansmarknads - och konsumentminister.

Kammarrätten i Jönköping har flera gånger riktat kritik mot amoteringskravet. Förra året drogs finansinspektionens förslag tillbaka efter kritik från just kammarrätten, men denna gången har regeringen stått på sig.

– Det har länge varit vårt önskemål att införa amorteringskrav och nu har ett förslag utformats som vi är nöjda med, säger Per Bolund till Aftonbladet.

Amorteringskravet är tänkt att börja gälla från och med den 1 juni.

– Vi ser det som att konsumenterna får en högre ekonomisk säkerhet, vi har en hög nivå på skuldsättning i landet.

Förändring gällande undantag

Den som köper en nyproducerad bostad slipper kraven på amortering – men endast i fem år, efter en ny kompromiss.

Det var allianspartierna som drev igenom undantaget, som fick hård kritik från bland annat Bankföreningen och flera av de stora byggbolagen. Och undantaget tidsbegränsas alltså nu.

– Det fanns en rädsla för inlåsningseffekter med slopade amorteringskrav för nybyggen. Därför har vi satt en tidsgräns på fem år.

Det har uttryckts farhågor att bostadspriserna kommer att rusa uppåt fram till den 1 juni när amorteringskravet träder i kraft.

– Det tror jag inte är någon risk. Bankerna har ju redan anpassat sig till de här reglerna och det blir en mjuk övergång.

FAKTA

Amorteringskravet – så blir det

I dag får du inte belåna en bostad till mer än 85 procent av värdet.

Lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet varje år. Lån på 50-70 procent måste amorteras med 1 procent av lånebeloppet per år.

Nyproducerade bostäder omfattas inte av amorteringskravet de första fem åren, efter en ny kompromiss mellan regeringen och oppositionen.

Bankerna kan göra tillfälliga undantag från amorteringskravet om du till exempel blir långtidssjuk eller arbetslös.

Bostaden får omvärderas högst vart femte år, eller vid ”avsevärd förändring” (som en omfattande renovering, om- eller tillbyggnad).

Förslaget gäller bara nytecknade lån, som tas efter att amorteringskravet har införts.

Tidslinje: Turerna kring amorteringskravet