Kungafamiljens påsktraditioner

”Storlienbesöket är en påsktradition kungen vill bevara”

1 av 8 | Foto: ILGARS LINDE
Frisk luft Kronprins Carl Gustaf, 9, åker skidor i Storlien påsken 1955.
NYHETER

Familjeliv och skidåkning.

Kungen och drottningen tummar inte på påsktraditionerna.

– De åker till Norrland på skidsemester även i år, säger journalisten och författaren Barbro Hultman.

När kungens föräldrar, arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla gifte sig 1932 fick de en sportstuga i jämtländska Storlien i present.

– Första gången nuvarande kungen, Carl XVI Gustaf och prinsessan Christina fick följa med till Storlien var 1954. Deras storasystrar, prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée hade varit där tidigare, säger journalisten och författaren Barbro Hultman som även har arbetat på hovets informationsavdelning.

På påskaftonen annordnades en skidtävling.

– Alla gäster klädde ut sig, det var i princip maskeradklädsel som gällde. Kungafamiljen deltog i evenemanget och nuvarande kungen var med och lekte, det handlade om att se så rolig ut som möjligt, säger hon.

”Kungen är en traditionell person”

Kungen och drottningen ärvde den så kallade prinsstugan från kungens föräldrar och det har blivit tradition att fira påsk där.

– De har alltid respekterats och fått vara i fred i Storlien. När kungabarnen var små åkte de alltid dit och åkte skidor, säger Barbro Hultman. 

Skidåkning är ett av kungens största intressen och han har åkt Vasaloppet tre gånger.

– Kungen och drottningen kommer att åka till Norrland på skidsemester även i år. Kungen är en traditionell person som räknar Storlienbesöket som en påsktradition han vill bevara, säger Barbro Hultman.

Hovet vill inte vill inte berätta var kungafamiljen firar påsk utan hänvisar till att det blir ett privat firande.

Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har inte alltid följt med sina föräldrar till Jämtland.

– De har tillbringat många påskhelger i Storlien men något år har kronprinsessan Victoria firat påsk med den norska kungafamiljen och i bland har de gjort långresor till solen, säger Roger Lundgren chefredaktör på Kungliga magasinet.

”Det blir säkert ett besök i Ockelbo”

Det är högst osäkert om kungabarnen åker med i påsk.

– I år tror jag inte att det är aktuellt med några längre utflykter med tanke på att Victoria precis har fått barn, Sofia ska snart ha barn och Madeleine bor i London med två små barn, säger Roger Lundgren.

– Jag tror att Victoria och Daniel håller sig i Sverige i år nu när de har en liten bebis men det blir säkert ett besök i Ockelbo. Eftersom att Sofia kan föda när som helst blir det garanterat en lugn helg, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

Har kungabarnens påskfirande förändrats sedan de blev föräldrar?

– Nej, firandet har inte förändrats så mycket. Victoria och Daniel tog tidigt med sig prinsessan Estelle till både Storlien och Alperna, hon stod på skidor när hon var två år gammal. Madeleine är inte i Storlien lika ofta nu när hon bor i London, säger hon.

FAKTA

Artikel om skidtävlingen 1954

”Kronprins Carl Gustaf och prinsessan Christina deltog på påskaftonen i slalom i Storlien. Båda placerade sig på andra plats i respektive klasser. Ett sextiotal ungdomar deltog.

Kronprinsen visade fin teknik men råkade ut för ett onödigt fall strax före mål, vilket sinkade honom några sekunder. Nu segrade en norsk pojke i klassen. Även prinsessan Christina åkte mycket bra. Deras skidlärare under vistelsen i Storlien är gymnastikdirektör Folke Mossfeldt, Stockholm.

I februari deltog prinsessorna Birgitta och Désirée i skolungdomens slalomtävlingar i Storlien och båda vann då sina respektive klasser.”

TT:s artikel 1954.

ARTIKELN HANDLAR OM