Emmas solsalong anklagas för rasism

NYHETER

Hennes spraytanstudio anklagas för att vara rasistisk och har uppmärksammats i flera internationella medier.

På nätet kallas hon för ”hora” och ”white trash”.

– Jag är helt chockad över att det har blivit så stort och att folk har tagit åt sig, säger Emma Patissier Alm till Aftonbladet.

De senaste dagarna har flera internationella medier, däribland Daily Mail, The Sun och Huffington Post, skrivit om Emma Patissier Alms spraytanstudio i Stockholm. Hon kritiseras hårt i sociala medier för hålla på med kulturell appropiering och black face. Kritiken har varit störst utomlands.

– Men blackface är någonting som man höll på med för hundra år sedan på teatrar och shower där man hånade svarta människor genom att måla sig i svart färg. Jag kan inte se någon likhet med det, säger Emma Patissier Alm.

”Sluta imitera oss”

Allting började med att Emma la upp den här bilden på sin salongs Instagram. Därefter skrev en amerikansk blogg om henne, och bilden spreds världen över.

Foto: Privat

Sluta imitera oss. Vita kvinnor är bara tvungna att ta allt ifrån oss, eller hur? Varenda. Jävla sak” skriver en användare på Instagram. ”Det här är vidrigt. Du kan inte ha på dig en hudfärg som mode och sedan självsäkert tvätta bort den närhelst du vill”, skriver en annan.

”Kan förstå varför”

Själv är hon inte helt oförstående till kriken.

– Jag kan förstå varför eftersom färgen på bilden är ganska mörk. Men det där är ju inte det färdiga resulterat. Det där är så det ser ut precis efter att sprayen applicerats. Det blir ljusare sen, säger hon.

Men hon förstår inte varför just hennes lilla salong har fått så mycket uppmärksamhet.

– Det är tråkigt att spraytan som har funnits i 50 år ses som rasistiskt helt plötsligt, säger hon.

”Kan inte göra något åt namnen”

Hon har även fått kritik för namnen på sprejprodukterna, som heter till exempel ”Chocolate” och ”Dark Ash Onyx”.

– Men produktnamnen kan ju inte jag göra någonting åt. Det är ett företag i Australien som tillverkar dem. Jag köper bara in dem.

Kommer du ändra på någonting efter det här?

– Nej, jag tycker inte att det ska behöva gå så långt. Det är så mycket som kan relateras till rasism nuförtiden. Jag tycker att det har blivit lite för mycket helt enkelt, säger Emma Patissier Alm.
Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln förekom en bild på en svensk fitness-bloggare. Denna person hade inget med artikeln att göra och bilden har därför tagits bort.

ARTIKELN HANDLAR OM