Sea World slutar föda upp späckhuggare

Även showerna kommer att läggas ner

NYHETER

Den amerikanska temaparken Sea World säger i ett uttalande att man slutar att föda upp späckhuggare.

Den här generationen späckhuggare är den sista som kommer att underhålla publiken i parken.

Det kontroversiella uppfödningsprogrammet för späckhuggare kommer att avslutas omedelbart, meddelar Sea World i ett uttalande under torsdagen.

Beslutet innebär att späckhuggarna som nu underhåller publiken i parkerna runtomkring USA kommer att vara den sista generationen att göra så. Sea World har fått ta emot hård kritik för sin behandling av späckhuggare i fångenskap under åren. Beskedet på torsdagen var också att Sea World kommer att fasa ut sina shower efter år av dålig publicitet.

2017 avslutas showerna i parken i San Diego, Kalifornien, följd av Texasparken året därpå och 2019 sätts slutpunkten för späckhuggaruppvisningarna i Orlando, Florida.

Vill inte släppa ut dem

Den största delen av späckhuggarna som finns på nöjesparken har fötts där och Sea World har inte tagit in några djur från havet på nästan fyra decennier.

Kritiker menar att företaget även borde släppa ut valarna som redan finns på Sea World men det är inte ett alternativ skriver Joel Manby, vd för Sea World, i uttalandet, eftersom djuren med största sannolikhet då skulle dö.

Beslutet togs emot med stor tillfredsställelse bland USA:s djurrättsorganisationer.

ARTIKELN HANDLAR OM