EU-länderna eniga

1 av 5
NYHETER

EU-ledarna har nått en gemensam hållning om flyktingkrisen.

Planen är att försöka nå ett avtal med Turkiet under fredagen.

Om det klubbas kan det innebära att Sverige skickar krishjälp till Grekland.

– Det är personella resurser, men det kan också handla om fartyg och flygplan, sa Stefan Löfven vid en presskonferens sent i natt.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel twittrade strax efter midnatt att EU-ledarna kommit överens om en gemensam hållning.

EU:s ordförande Donald Tusk ska nu inleda förhandlingar med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Förhoppningen är att de förhandlingarna leder till ett avtal under fredagen.

– Fredagens förhandlingar med Turkiet kommer inte att bli lätta, alla EU-länder vill ha en överenskommelse vad gäller flyktingkrisen, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens sent i natt.

– Turkiet måste uppfylla internationella normer för skydd för alla flyktingar.

Löfven: Sverige ska hjälpa Grekland

Statsminister Stefan Löfven uppgav vid en pressträff i natt att EU-överenskommelsen bland annat innebär att Sverige ska bistå Grekland.

– Det är personella resurser, men det kan också handla om fartyg och flygplan, sa Löfven enligt TT.

Grekerna kommer bland annat att behöva fler tolkar och jurister, eftersom samtliga migranter ska ha rätt att få sina fall prövade individuellt.

Även Stefan Löfven tror att förhandlingarna med Turkiet blir svåra.

– Det är tufft och det är komplext, men det är en tydlig ambition från alla EU-länder att komma överens och jag är säker på att Turkiet har samma ambition, men vi vet inget förrän det här är klart.

Målet: minimera antalet flyktingar

I korthet handlar toppmötet i Bryssel om att minimera flyktingströmmen till EU genom att låta Turkiet ta hand om krisen.

Turkiet ska bland annat upprätta flyktingläger och hjälpa Grekland med asylhanteringen. För att bygga upp flyktingmottagandet i Turkiet betalar EU minst 30 miljarder kronor. Ytterligare 30 miljarder kronor kan bli aktuellt 2018.

En avtalsskiss som antogs för tio dagar sedan föreskrev att EU skickar tillbaka alla flyktingar som anländer till den grekiska övärlden från Turkiet. Sedan tar EU tillbaka en syrier för varje syrier som skickats till Turkiet upp till ett tak på 72 000 personer.