Skatteverket varnar: Nu kommer bluffmejlen

1 av 2
Bluffmejlet som Mattias fick.
NYHETER

Snart är det dags att deklarera.

Då slår bedragarna till – med ett listigt bluffmejl.

– Vi ber aldrig någon att skicka personuppgifter, säger Christina Lindqvist på Skatteverket.

Nu är vi många som väntar på det preliminära beskedet om skatteåterbäring, inför årets deklaration. Då passar bedragarna på att slå till med ett nytt bluffmejl.

”Efter den sista årliga beräkningar av din skatte aktivitet har vi fastställt att du är berättigad till en skatteåterbetalning på 1549,30 SEK”, inleds ett av bluffmejlen. Sedan kommer en uppmaning om att inom tio dagar klicka på en länk för att komma åt sin skatteåterbäring.

”Flera stavfel”

Flera av Aftonbladets läsare har hört av sig efter att ha fått mejlet.

– Jag slogs först av den otroligt dåliga översättningen, men jag var ändå imponerad över att man fått rätt logotyper och så. Men flera klara stavfel gjorde att jag snabbt fattade att det var fejk, säger Mattias, 36, som utsatts för blufförsöket.

Mattias fick mejlet – som ser ut att komma från Skatteverket Sverige – sent i går kväll. Då slog hans antivirusprogram larm.

– Det varnade för att länken kunde innehålla en nätfiskelänk, säger han.

Nätfiske är en metod som bedragare använder sig av för att lura till sig bankkonton och uppgifter om kreditkortsnummer, lösenord eller annan känslig information.

Skatteverket: ”Var uppmärksam”

Skatteverket bekräftar att det brukar cirkulera bluffmejl i samband med deklarationer och skatteåterbäring.

– Tyvärr kommer sådana här mejl regelbundet och alltid i samband med utbetalningar, säger Christina Lindqvist, pressekreterare på Skatteverket.

Myndigheten uppmanar alla att vara uppmärksamma på mejlens avsändaradress, och påminner om att Skatteverket aldrig skulle be någon mejla personuppgifter. På sin hemsida skriver de:

”Klicka inte på länkar i mejlen, öppna inte bilagor och svara inte på meddelanden när du får misstänksamma mejl”.

ARTIKELN HANDLAR OM