Anuar, 1, är svårt sjuk – tvingas lämna Sverige

1 av 4 | Foto: KARL NILSSON
NYHETER

Ettårige Anuar är svårt sjuk. Han lider av dvärgväxt, trånga luftvägar och har sannolikt hjärnskador.

Han är schemalagd för tre operationer i Sverige – ändå ska han skickas tillbaka till Kosovo.

– Anuar behöver den här operationen så mycket, säger hans pappa Murat.

Familjen Limani kom till Sverige från Kosovo för sju månader sedan för att få vård för sin svårt sjuka son Anuar. Han är bara ett år och sju månader och varje dag är en kamp mot kramp och andningssvårigheter.

Anuar lider av dvärgväxt, achondroplasi, vilket troligen gjort att han fötts med hjärnskador. Bara de senaste veckorna har familjen flera gånger fått åka ambulans till sjukhuset för att få syrgas. Ibland drabbas han av kramper i armar och ben. Anuars luftvägar är trånga och en vanlig infektion kan göra att han slutar att andas, skriver Barometern som först uppmärksammade Anuars fall.

Nu behöver han läkarhjälp.

– Det gäller ju liv och död för Anuar så jag är orolig hur det ska gå. Vi har flytt för att rädda hans liv, säger mamman Arjeta Limani.

”Han behöver operationen”

Läkarna säger att symtomen är en stark indikation på att den ettårige pojken behöver stanna där det finns relevant vård, vilket inte är fallet i Kosovo där familjen kommer ifrån, enligt hans mamma och pappa. Den 29 mars har Anuar en inplanerad operation – därefter vet de inte vad som händer.

– Vi litar på sjukvården i Sverige, den är mycket bättre än i många andra länder. Och Anuar behöver den här operationen så mycket, säger pappan Murat Limani.

Kosovo är inte drabbat av krig och är heller inte ett land med allvarliga förföljelser. Familjen har därför inte asylskäl i Sverige och har tidigare sökt hjälp i Tyskland vilket gör att de i första hand ska skickas tillbaka dit.

Men behovet av hjälp är stort och läkare som tidigare behandlat pojken säger att en utvisning kan vara farlig för honom.

”Det är livsfarligt för Anuar om han inte får lämplig hjälp här, då lämplig hjälp saknas i Kosovo”, skriver en av pojkens läkare i ett utlåtande, enligt Barometern.

Paret Limani har därför sökt om undantag till utvisningen på grund av den allvarliga sjukdomen, men Migrationsöverdomstolen i Stockholm kommer inte att ta upp deras ärende.

Vill att han ska få leva normalt

För knappt två veckor sedan opererades Anuar i näsan för att kunna andas bättre. Om han får stanna i Sverige länge nog ska han också opereras i öronen och luftvägarna.

– Om operationen inte kan göras kommer vi att bli bedrövade eftersom läkarna sagt att det kommer att innebära stora problem för Anuar, säger Murat Limani.

Med rätt sjukvård har pojken en chans att leva ett normalt liv. Det kan aldrig ske i Kosovo, säger pappan – men i Sverige har Anuar en chans.

ARTIKELN HANDLAR OM