”Läkaren frågade mig hur många jag legat med”

35 kvinnor med endometrios i protest mot kvinnoklinik

1 av 2
NYHETER

Nadja Milton, 21, och Nathalie Andersson, 27, har ständigt kraftiga endometriossmärtor – men upplever att de pekas ut som lögnare och missbrukare.

Nu gör 35 personer uppror mot kvinnokliniken i Umeå.

– Läkaren frågade mig hur många jag legat med, säger Nadja Milton, 21.

"Hur många karlar har du legat med? Har du testat ta en alvedon? Men lilla gumman det är bara lite mensvärk. Du kommer ju bara hit för att få smärtstillande."

Det har, enligt patienterna, sagts till flera kvinnor som sökt vård för sin endometrios i Umeå – trots att de haft extrema smärtor.

– Jag har blivit kallad narkoman, missbrukare och de har sagt att man inte kan ha så ont som jag har. Jag har börjat tvivla ganska mycket på mig själv, säger Nadja Milton som haft diagnosen endometrios sedan 2012.

För någon månad sedan sökte hon vård för sina smärtor i Thailand. Hon hade fått en infektion i hela buken och tvingades få antibiotika i dropp och smärtstillande dygnet runt. Men hon fick åka hem för den thailändske läkaren på ett villkor: att hon sökte vård direkt hon kom till Sverige.

– Men på kvinnokliniken börjar läkaren skratta och säger att det inte är sant. Han sa att de proppat i mig mediciner för att tjäna pengar på turister, berättar hon.

– Sedan frågar han ”hur många karlar jag legat med i Thailand”. Det var fruktansvärt.

Skickades till psykiatrin

Nathalie Andersson, 27, blev diagnostiserad med endometrios 2008 och sedan dess har hon upplevt stora problem med kvinnokliniken. Hon minns allra särskilt en händelse från 2011.

– Jag hade aldrig haft så ont i hela mitt liv och då möter jag en läkare som säger till mig att ”har man ont i själen så kan man få ont i kroppen”.

Ingen smärtlindring tog på Nathalie Andersson den dagen. Hon kunde knappt gå, knappt stå och knappt sitta ned på grund av smärtan.

Och då väljer kvinnokliniken att säga att hon inte är välkommen, att hon ska åka till psyk, enligt Nathalie.

– De trodde att jag bara var ute efter morfin – men jag hade så ont att jag trodde att jag skulle dö.

Några dagar senare åker hon in på sjukhuset i Lycksele. Ett stick i fingret visade att hon hade en stor infektion i kroppen och läkarna kunde hitta tre stora knölar på hennes tarm.

– Jag fick ta bort en bit av tarmen. Den dagen kommer jag aldrig att glömma och det hade jag kunna slippa om de i Umeå bara trott på mig.

”Vi är alla missnöjda”

Nu har Nadja Milton, Nathalie Andersson och 32 andra personer fått nog. Nu går de ihop för att ”göra uppror” mot kliniken i Umeå.

– Vi är alla mer eller mindre missnöjda, det är inte ofta man blir nöjd eller får vara med om något positivt på kvinnokliniken, säger Nathalie Andersson.

Nu ska de anmäla varenda händelse där de anser sig ha blivit felbehandlade. De ska börja spela in samtal med läkare och sätta ner foten för att de ska få vad de förtjänar – en bra vård för endometrios.

– Det känns förjävligt. Att man ligger på britsen och skriker, gråter och hyperventilerar också säger läkaren: ”lilla vän så här ont har man inte av lite mens”. Det är förnedrande och respektlöst av dem.

Eva Innala, verksamhetschef på kvinnokliniken i Umeå, delar inte deras uppfattning.

– Det är väldigt tråkigt att de känner så eftersom vi jobbar med utbildning, utveckling och för att ha ett så bra omhändertagande som möjligt.

Känner du till vad de berättat om?

– Jag kan inte kommentera enskilda patientärenden och de upplevelserna är ju deras bild.

Vad säger du om att en läkare har frågat hur många en patient haft sex med?

– Jag tänker inte kommentera enskilda patienters upplevelser, säger hon.

FAKTA

Det här är endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan istället för innanför. Detta kan bland annat orsaka inflammation, smärta, svullnad, ärrbildning och organdestruktion.

Endometrios ökar även risken för äggstockscancer och infertilitet.

Det är en ärftlig sjukdom och symptomen kommer ofta i tonåren. Behandlingen består dels av smärtstillande mediciner, dels av hormonmediciner och ibland krävs operation för att ta bort endometrioshärdarna och för att för att åtgärda förträngning av tarm och urinledare.

Man räknar med att en av tio kvinnor i Sverige lider av sjukdomen, även om smärtnivån varierar väldigt från patient till patient.