Demonstration i centrala Stockholm under lördagen

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
Demonstration i centrala Stockholm.
NYHETER

På lördagen demonstrerade en grupp som benämner sig Folkets demonstration i centrala Stockholm.

Motdemonstranter slöt upp för att protestera mot deras budskap.

Stämningen var inledningsvis spänd och polisen använde bussar för att skilja grupperna från varandra.

Enligt polisen har fyra personer frihetsberövats misstänkta för att ha kastat eller tänkt att kasta brinnande bengaler.

Delar av centrala Stockholm, däribland Hamngatan, spärrades av under lördagen. Manifestationen startade klockan 13 på Norrmalmstorg och pågick en och en halv timma.

Motdemonstranter hade slutit upp och uppskattningsvis samlades närmare 500 personer på torget.

Stämningen mellan grupperna var inledningsvis spänd, uppger Aftonbladets reporter på plats. Polisen använde bussar för att skilja grupperna från varandra.

Polisen: Rejäl kommendering

För att minimera risken för konfrontation och säkerställa den allmänna ordningen genomförde polisen en särskild insats. Det ledde till trafikstörningar.

Polisens presstalesperson Lars Byström kallar kommenderingen "rejäl".

– Vi kan konstatera att den tillståndsgivna demonstrationen kunde genomföras och även den icke tillståndsgivna demonstrationen kunde framföra sitt budskap. Det var en del skanderingar men båda grupper kunde komma till tals, säger han.

Brinnande bengaler kastades

Enligt Byström har fyra personer frihetsberövats. De ska ha kastat eller försökt att kasta brinnande bengaler.

I samband med att demonstrationen avslutades, omhändertogs tre personer.

– De störde allmänna ordningen och omhändertogs enligt polislagen. De är inte misstänkta för något brott, säger Byström.

SD-politiker bakom gruppen

Manifestationen anordnas av en grupp som kallar sig Folkets demonstration. Enligt demonstrationstillståndet ska de protestera mot regeringen. Bland talarna finns Stefan Torssell som skrivit för den främlingsfientliga sajten Avpixlat. En av initiativtagarna till gruppen är SD-politikern Johan Widén.

Gruppen arrangerade en liknande demonstration tidigare i år i slutet av januari. Då deltog flera nazister och personer med koppling till nordisk vit makt-mijö, enligt stiftelsen Expo.

– Svenska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom, Motpol och tidigare profiler i Svenskarnas parti. Alltså i princip hela vidden av svensk vit makt-miljö på en demonstration som ordnats av en SD-politiker, sa Daniel Vergara, reporter på Expo, till Aftonbladet då.

I samband med att demonstrationen avslutades attackerades tre motdemonstranter. Tre polska medborgare, som deltagit i Folkets demonstration, greps misstänkta för misshandel.