Han erbjuder hittelön för läkare till Sollefteå sjukhus

”Det ingår även gratis boende och resor”

Foto: Privat/Rolf Norlén
NYHETER

Akutmottagningen på Sollefteå sjukhus riskerar att få hålla stängt under sommaren. Anledningen? Ingen söker sommartjänster där. Därför har Majed Safaee nu utlyst en hittelön till den som kommer med ett framgångsrikt tips om en kirurg och en ortoped till sjukhuset.

– Den som kommer hit får gratis boende och resor, sedan ordnar vi med aktiviteter också, säger Majed till Aftonbladet.

Det var i mars i år som landstinget hörde av sig och meddelade att akutmottagningen på Sollefteå sjukhus skulle vara tvungen att stänga under sommaren då ingen sökt de utannonserade tjänsterna. Då tog Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun, saken i egna händer och efterlyste personal till sjukhuset via en Facebookgrupp och en hemsida.

”Varenda kotte har ställt upp”

Lokaltidningen Allehanda, som först uppmärksammade efterlysningen, skriver att det fortfarande ser lite dystert ut med rekryteringarna, men enligt Majed har responsen för insamlingen som ska bekosta personalen varit väldigt god.

– Det hela har gått klart över förväntan. Det är kanske 50 000 personer som berörs av det här sjukhuset och varenda kotte har ställt upp på ett eller annat sätt. Jag har hört från sjuåringar som skänkt sin veckopeng och pensionärer som skänkt pengar, säger Majed.

”Kanske finns nån som känner nån”

Trots att de fyllt en del platser till sommaren saknas det fortfarande en kirurg och en ortoped. Majed erbjuder därför 20 000 kronor per tjänst till den som kommer ett tips som leder till en rekrytering. Pengarna kommer från insamlingen.

– Vi har fått in en del tips som vi skickat vidare till landstinget men det behövs fler tips. Kanske är det någon som känner någon eller kanske finns det någon som själv vill jobba här i sommar. De som kommer hit får gratis boende, resor och aktiviteter, säger Majed.

”Vi kan ju inte stänga akuten”

Vanligtvis brukar det gå till så att landstinget går ut med annonser där de söker sommarvikarier. Oftast är det människor som har sommarstuga i anslutning till Sollefteå som brukar jobba på sjukhuset över somrarna. Många av tjänsterna är så kallade bakjour-tjänster, vilket innebär att man inte behöver vara på plats hela tiden.

– Det brukar vara ganska populära tjänster men i år har landstinget inte lagt ut några annonser. Så då får vi ta tag i det själva på det här sättet, vi kan ju inte stänga akuten.

ARTIKELN HANDLAR OM