Pizza kan ha fått Abdeslam på fall

1 av 21
NYHETER

Europas mest jagade man höll sig dold för polisen i över fyra månader.

Flera misstag kan ha avslöjat honom – hans mobiltelefon, ett fingeravtryck på en kopp, och en oväntat stor pizzabeställning.

Och vad var det egentligen som ramlade ur Salah Abdeslams byxben när han greps?

Fram till i tisdags fanns inga andra indikationer utåt än att spåren efter den misstänkte 26-årige terroristen Salah Abdeslam kallnat.

I fyra månader har säkerhetspolis i Frankrike och Belgien arbetat med att spåra Europas mest jagade man. Hade han flytt till IS-kontrollerade områden i Syrien? Eller fanns han närmare än man trodde?

Svaret visade sig vara det senare.

Hittade fingeravtryck

Belgiska HLN har granskat en film som visar hur gripandet av den misstänkte terroristen gick till.

Tidningen har utifrån den funnit en detalj som kan vara av stor vikt för utredningen. På videon syns det tydligt hur någon form av papper eller dokument faller ur byxbenet på terroristen när han släpas bort av polis. Sedan trycks han in i en bil.

Gripandet skedde i den belgiska förorten Molenbeek under fredagskvällen. Det hade föranletts av minst flera misstag från Abdeslams sida, bland annat att han ska ha använt en avlyssnad mobiltelefon och att polisen identifierade ett fingeravtryck på en kopp i en lägenhet i Molenbeek, skriver den belgiska sajten HLN.be.

Stor pizzabeställning

När fingeravtrycket hittades blev utredarna övertygade om att Abdeslam var kvar i Bryssel. Spåret ledde till en ny byggnad i Molenbeek.

Under övervakningen blev polisen övertygad om att ett större antal personer fanns i huset när den kvinna som föreföll bo där gjorde en större beställning av pizza, skriver Politico som hänvisar till källor inom rättssystemet.

Abdeslam ska också ha tagit kontakt med en vän som länge har övervakats av belgisk säkerhetspolis. De stämde träff i den lägenhet där fredagens gripande skedde.

Specialbygd säkerhetscell

Salah Abdeslam greps bara 500 meter från platsen i Molenbeek där han bodde före terrorattackerna i Paris den 13 november i fjol.

Abdeslam är anklagad för mord med terrormotiv, han har via sin advokat meddelat att han motsätter sig utvisning till Frankrike. Han hålls nu inspärrad i ett högsäkerhetsfängelse i staden Brygge i nordvästra Belgien. Han kommer att hållas i en cell speciellt utformad för individer som kan utgöra säkerhetsrisk eller personer med beteendeproblem, skriver franska Liberation.